Marlene trivs på toppen

Efter tredjeplaceringar på de två inledande etapperna slog Marlene Eriksson till på etapp 3, Midnattssolen.

Egentligen var det inte alls överraskande att hon var klart snabbaste bland damerna på den 8,8 km långa banan uppe på Dundret. Ingen av elitlöparna i den här tävlingen känner detta karga kalfjällsområde bättre än Marlene. För tio år sedan gick hon på Skidgymnasiet i Gällivare och tränade då ofta i Dundret-terrängen.
- Den här etappen passar mig bra eftersom jag är gillar att springa utför, förklarar Marlene.
Hon är född i Malmberget, men bor numer i Umeå och satsar inte längre på skidåkning på elitnivå. De senaste åren har det mest handlat om motionsträning, men inför den här säsongen har Marlene Eriksson tränat hårdare. I vintras åkte hon Vasaloppet. För tre veckor sedan noterade Marlene 3.19.59 i Stockholm Marathon.
Nu leder hon Dunder Dygnet efter tre etapper.
- Jag tar tävlingen mest på ploj, berättar 29-åriga Marlene, som fortfarande representerar Malmbergets AIF.
- Inför Dunder Dygnet trodde jag att Leden (17 km) skulle vara min bästa chans. Jag höll kanske igen lite för mycket på den etappen eftersom jag var osäker på hur jag skulle klara av att springa fem lopp på 30 timmar.

När starten för Midnattssolen gick klockan 24.00 på söndagsnatten tog Merlene tidigt täten i damklassen. Camilla Johansson tvingades släppa efter en dryg kilometer när löparna var på väg upp mot Åke på Toppen som är en av de fyra fjälltoppar som finns uppe på Dundret.
I mål var avståndet till Camilla Johansson nära tre minuter vilket betyder att Marlene Eriksson övertar den sammanlagda ledningen.
Camilla Johansson från Hässelby har varit imponerande jämn med andraplaceringar på alla de tre inledande etapperna. Även sammanlagt ligger hon tvåa.
- Det här var det roligaste loppet hittills. Jag är bra att springa utför så banan passade mig, säger Camilla.
- Nu ska det bli skönt att få sova några timmar.
I herrklassen befäste Mats Granström från Eksjö Södra sin sammanlagda ledning genom att vara snabbast på denna krävande etapp. Det var Erik Framme från Hälle IF, som vann etapp 1, som öppnade hårdast, men Mats var snart ikapp. På slutet var han starkast och segrade med 20 sekunders marginal till Framme.
Det var vindstilla, mulet och uppehållsväder när etapp 3 avgjordes.
Innan start hurrade alla deltagare för Thomas Enström från Väsby IK. Thomas hyllades inte för att han är den ende deltagaren i Dunder Dygnet som genomfört samtliga 24 Stockholm Marathon utan för att han fyller år på måndagen.

Mer om Dunder Dygnet 2002