Framme satte full fart direkt

Erik Framme hade taktiken klar inför den första etappen av DunderDygnet: Full fart direkt. Den 29-årige långlöparen från Hälle IF tog täten direkt och var sedan ohotad på den 17 km långa etappen längs Hermelins Ridled.

Erik klarade det besvärliga underlaget bra och vann med drygt en minuts marginal till svenske juniormästaren i terränglöpning Mats Granström från Eksjö Södra.
Redan efter två kilometer hade Framme skaffat sig ett så klart försprång
att Granström inte längre kunde se honom när leden slingrade sig fram bland tallarna och granarna i Nirra-terrängen söder om Gällivare.
- Det var väldigt krokigt och knixigt, men har sprungit på liknande underlag vid tävlingar hemma i Bohuslän, så jag hade inte några större problem, berättade Erik Framme.
- Jag försökte ösa på, men ändå ta det försiktigt.
17 km terränglöpning borde passa Framme bra eftersom hans bästa distans är halv maraton (21,1 km).
- Det var lika bra att köra max på den här etappen. Det är så pass lång vila mellan varje etapp att det borde gå att springa för fullt på alla fem etapperna.
Erik Framme valde att springa i terrängskor, d.v.s. skor med flera små dobbar. De som sprang i vanliga träningsskor eller med landsvägsskor hade problem på det hala underlaget.
- Svårt att springa i träningsskor. Det var blött och halt på stora delar av banan, konstaterade medeldistanslöparen Tobias Martinsson från Malmö som slutade på åttonde plats.
- Man får titta ner i marken hela tiden för att inte trampa snett. Då är det svårt att se markeringarna för leden. Jag sprang fel ett par gånger och förlorade kanske totalt 30 sekunder på det.
OS-skidåkaren Urban Lindgren, som kommer från Gällivare och därför
änner terrängen väl, tvingades i sista stund lämna återbud till tävlingen p.g.a. en gammal knäskada.

Mer om Dunder Dygnet 2002