Roliga runder runt Dunder

Klockan elva på söndag förmiddag inleds Dunder Dygnet. Fem etapper av löpning i vitt skilda miljöer: 17 kilometer på vandrigsleder, 250 meter mitt inne i Gällivare, nio kilometer högt under midnattssolen, tre kilometer rakt uppför fjället...och fyra kilometer nere i en gruva!

Landslagsskidåkaren Urban Lindgren kan Dunder-terrängen som sin egen ficka. Två dagar före Dunder-Dygnets start hjälper han till med snitslingen av slutetappen.
- Det kommer att bli en tuff tävling. Det är tajt med tid mellan etapperna och avslutningen kommer att kännas i kroppen. Det är nästan rakt upp i två och en halv kilometer, säger han och blickar över fjället under en paus i snitslingen.
Urban har varit med om flera multisport-tävlingar och skulle vara en av huvudkandidaterna till segern i första upplagan av Dunder-Dygnet, om inte ena knät krånglade.
- Det är tvivelaktigt om jag kommer till start. Jag ska ut på ett löppass i kväll och se hur knät svarar, berättar Urban, som inte gärna vill äventyra träningen inför den kommande skidsäsongen.
Erfarenheten av kortare multisport-tävlingar delar han inte med de andra skidåkarna i landslaget. De är alltid intresserade av att höra hur det går, men än så länge är det ingen som velat hänga med på äventyren som är längre än Vasaloppet.
- Jag har haft kortare tävlingar som ett led i min träning. Både som inspiration, ha något att se fram emot under vardagsträningen, och även som rejäla träningspass, åtta-tio timmar som man rör på sig. Det är ju sällan extrema farter.
- Det är roligt med flera moment. Det ställer högre krav på kunnighet i flera områden.
Dunder-Dygnet består visserligen enbart av löpning. Men de fem kvickt avlösande etapperna är i vitt skilda miljöer, på leder, på 800 meters höjd under midnattssolen, 250 meter mitt inne i Gällivare, och över 300 höjdmeter upp till fjälltoppen. Det mest udda är otvivelaktigt de fyra kilometerna i LKAB:s gruvgångar. Urban kan lugna de klaustrofobiskt lagda:
- Det är fem meter i takhöjd och sex-sju meter brett. Underlaget är asfalt och luften är i stort sett samma som utomhus, hävdar Urban och ger sig vidare upp mot fjälltoppen för att snitsla.
Solen tittar fram och tillbaka mellan molnen och temperaturen ligger på behagliga 18-19 grader. Helgprognosen utlovar liknande förhållanden samt en å annan skur. Det är upplagt för ett Dunder-Dygn.

Dunder Dygnets hemsida

Mer om Dunder Dygnet 2002