Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Bara FEM-löpare kan roa sig så

Någon hade glömt att hänga ut skylten med dagens badtemperatur. Konstigt va? När det är 20 grader i Ottsjön och solen strålar från en klarblå himmel och temperaturen närmar sig medelhavsnivå. Och med så många badgäster?
Men vad gör de springande tokarna? Badar med kläderna!

Kanske inte badar, men vadar. Rakt ut i Ottsjön ser det ut som. Allt enligt banläggaren Erik Ahlströms planer. Vadet över Ottsjön är bland det häftigaste en FEM-löpare kan göra. I år kom det redan efter någon halvtimmes löpning vilket innebär blöta skor, strumpor och byxor i åtskilliga timmar.
- Jag tejpar runt kanterna på skon så att jag i alla fall inte ska få in sand i skorna, berättar Lena Hasselström som efter många segrar i FEM-sammanhang är en av fältets mest rutinerade deltagare.
Man kan tycka att det finns tid att ta av sig skorna och vada barfota på den 600 meter långa sandbanken i Ottsjön. Men inget lag hade tid med sådan lyx utan drog utan minsta tveksamhet rakt ut i sjön.
Ridvadet är ett minne sedan den tid då södra Årefjällen var väglöst land. Ridleden upp till Vålådalen gick tvärs över sjön. Med hästar och med mankraft transporterades material och förnödenheter för att bryta ny mark och bygga sig ett nytt liv. Vardagen var bra tuff för 150 år sedan. Något helt annat mot hur dagens glada badande FEM-löpare roar sig.

Mer om FEM 2002