Testpiloter redo för FEM

Förra årets Fjällräven Extreme Marathon blev en riktigt tuff genomkörare med stort manfall och extrema påfrestningar på material. Kort sagt en dröm för produktutveckling.
- Vi hade testteam som provade prototyper och som sedan utvärderades och sattes i produktion. Nu finns de till försäljning i butiker och på nätet förklarar tävlingsledaren Martin Axelhed.

Fjällräven har gett sig in i bergslöpningen med full kraft. Tävlingen som började med att ett 20-tal entusiaster sprang i Björkliden 1994 har under Fjällrävens beskydd utvecklats till en skön blandning av folkfest, äventyr och tävling. Men arrangerande Fjällräven är inte enbart ute efter att ordna ett häftigt äventyrslopp. Under två dagar är Årefjällen testbana för nya produkter. Tre testteam finns bland de startande lagen och erfarenheterna från årets tävling kommer i nästa års FEM-kollektion.
- Vi har haft speciella FEM-produkter i fem år nu, berättar Martin Axelhed. De är lite annorlunda mot vårt övriga sortiment och vänder sig till en annan kategori än våra trogna kunder.
FEM-kollektionen är fjärran från skogsmulle och 75-liters ramryggsäckar. Lätt, snyggt och funktionellt är nyckelord för ryggsäckar, jackor, tält och allt vad som numera säljs i FEMs namn.
- I nattlägret för extrema FEM 70 kan man få många idéer av hur olika lag själva har utvecklat sin utrustning, men det är viktigt att höra även de mer vanliga löparnas synpunkter på produkter, förklarar Martin Axehed.
- Som när vi tog fram en ny jacka. Motionslaget hade synpunkter på att handskar och jacka skulle matcha, medan extremlaget ville ha ventilation vid armarna.

Mer om FEM 2002