FEM - för den som varit med om allt

Egon och Anette Seldén från Kungsbacka lägger all sin semester i de svenska fjällen. De har upplevt det mesta av vad den vidsträckta fjällvärlden kan erbjuda.
Men när de läste om FEM i Utemagasinet insåg de att de hade missat en upplevelse.
På lördagen stod de tillsammans uppe på Åreskutans topp med nummerlapp och allt som tillhör FEM.

- Ja det här fullständigt nytt för oss, säger Egon som med sina 58 år är FEMs äldsta deltagare.
Äkta paret Selldén springer i 30-kilometersklassen. Det vill säga 15 kilometer per dag, och en faslig massa höjdmeter upp och ner.
- Få se hur foten håller, säger Anette, lite orolig för den branta vägen ner till Åre by. För mig hade det gärna fått vara uppför lika långt istället.
En veckolångmarsch i Sarek i juli med 30-kilos packningar är tydligen perfekt uppladdning för den som vill skaffa sig muskler för bestigning av Åreskutan.

Med sina 1420 meter över havet är Åreskutan den högsta toppen som FEM-löparna passerar under de två dagarna. Alla klasser ska hit upp. Såväl elitlöpare i FEM70 som den breda massan av motionärer i FEM30 och FEM50.
En fantastisk vy och sportdryck är belöningen för löparna uppe på toppen. Ett 50-tal personer ha tagit sig upp hit och applåderar prestationerna.
En del vanliga turister undrar lite försiktigt vad som är på gång, minst lika förundrade av löparna som den omskrivna toppstugan.
För Åreskutan har varit ett turistmål i 150 år. Det började med att Arthur Hazelius placerade en gästbok där bestigare skrev sitt namn och väderuppgifter. Första toppstugan byggdes redan 1892.
Resten av historien om toppstugan och varför Åreskutan heter som den gör kan man läsa inne i den nuvarande toppstugan över en våffla och en kopp kaffe. Och man behöver inte springa upp. Det räcker med att gå någon kilometer från kabinbanans toppstation.

Mer om FEM 2002