Tokrusning i Ottsjö

Exakt klockan 10.30 på fredagsförmiddagen sköts årets FEM70 löpare iväg av startern Erik Ahlström.
Iväg for också löparna. Kanske inte som kanonkulor, men tokrusning var det helt klart fråga om. Eller var det lanthandlaren i Ottsjö som satt upp ett hemligt spurtpris?

De första hundra meterna är alltid de som går snabbast även i långklassen FEM70. Adrenalin och glykogenstinna muskler pumpar upp tempot.
Tydligen var det inte heller lanthandlaren som slagit till, för strax utanför kassan tog hela hopen av de nära 200 löparna tvärt vänster ner mot Ottsjön. Några följde vägen ner mot badplatsen medan några gjorde ett smart vägval och ginade över en hage längs en kraftledning. På det tjänade lagen säkert en minut. Sekunderna är viktiga första kilometerna, men snart glömda.
Lilla Ottsjö ligger fyra fjälltoppar söder om Åre. På vintern finns här hyfsade backar och bra turleder, sommaren lockar med fiske och vandringsleder. Eller bara natur och fjälluft.
- Det är så lugnt här och vackert. Jag brukar stanna i några veckor varje sommar, berättar 80-åriga Vanja Almén från Närke som under sin morgonpromenad helt plötsligt hamnat mitt i starten för FEM.
Innan starten hamnade hon i slang med Lena Hasselström och Claes Thuresson som är klara favoriter i mixed-klassen. Lena berättade om loppet och pekade ut fjälltopparna som ska passeras idag.
- Och sedan ska de över sjön också. De kommer ju att bli blöta, utbrister Vanja Lundén.
Ja, det här blir något att skriva hem om. Nej, hur ska det gå med det förresten? Postens nerdragningar har hittat ända till Ottsjö. Så sedan 2 juli är det som var Sveriges minsta postkontor stängt. Nya tider också för Ottsjö, får väl hoppas att tanten är uppkopplad. För strax innan posten stoltserar numera en ny skylt: www.ottsjo.com.

Mer om FEM 2002