Smarta ledare vaktade segern i FEM70

Överst på pallen i herrarnas tuffa FEM70 står Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen.
Värdiga segrare helt klart. Men många undrar vad som hände med Oskar Svärd som sprang med Bertil Nordqvist.
- Det undrar jag också, säger Oskar. Har aldrig varit med om något liknande. Nu får jag försöka vinna det där Vasaloppet istället.

FEM 70s konditionsstarkaste man trodde vi. Oskar Svärd har ju varit 9, 2, 5 och trea i Vasaloppet och för någon månad sedan vann han och Bertil Nordqvist fjällorienteringen.
- Kan ha varit vätskebrist, funderar Oskar.
- Vi brukar vara bäst tredje dagen, skojar Bertil Nordqvist.
Nu var faktiskt Bertil och Oskar snabbast även andra dagen. Från att ha lullat runt och plockat blåbär på fredagen och med knapp styrfart nå nattlägret var paret Svärd/Nordqvist åter urstarka på lördagen. Vann sju av tio kontroller, jagade förbi finska Team Fjällräven och vann etappen med mer än tio minuter.
- Vi jagade på, något av tätlagen kunde ju också gå i väggen, berättar Bertil Nordqvist.
Men ledarna Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen var för smarta för att rusa i väggen. Lugnt och metodiskt vaktade de sin ledning och sparade krafter till de två sista kraftproven, stigningarna uppför Mullfjället och Åreskutan.
- Det går inte att gå ifatt dem uppför, men vi såg dem i liftgatorna på Mullfjället, berättar Ola Skepp och Mattias Nilsson som ett tag hade krympt ledarnas försprång till fem minuter.
- Vi var så nöjda att bli tvåa, utbrister Mattias. Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen är ju riktiga elitorienterare och bakom oss hade vi ju Oskar Svärd och Bertil Nordqvist. Det är ju kanonnamn!
Oskar har ju varit nära att vinna Vasaloppet!
- Ja, det vill jag vinna, säger Oskar. Men jag vill vinna FEM också. Vi kommer tillbaka, lovar Oskar Svärd.

Mer om FEM 2002