Schysst läger, men helt off

Långt upp i södra Årefjällen finns en liten sjö med källfriskt vatten och bra fiske. Närmsta bilväg ligger nästan en mil bort och här fungerar inga mobiltelefoner. Helt off alltså! Så heter också sjön off-sjön, eller åtminstone Lilla offsjön.
På fredagen en alldeles underbar plats för trötta FEM70-löpare att vila slitna kroppar och försöka äta ifatt det som förlorats under 35 kilometers löpning.

- Det här är riktigt skönt, men att man kunde få så mycket skit i skorna, säger Mats Andersson där han står en bit ut i det 20gradiga vattnet och tvättar ur skorna.
Tillsammans med Christer Jonsson springer han för I5 Fältjägarna. Van att ligga i fält, men ett FEM70 är extremt även för fältjägare.
- Vår målsättning är bara att ta oss runt säger Christer Jonsson.
Liksom huvuddelen av fältet tillhör I5 Fältjägarna den 30 lag stora klungan som startar klockan 7.30 på lördagsmorgonen. Endast åtta lag i herrklassen klarade tidsgränsen på en och en halv timme och får jaga ledarna.
För flertalet gäller det nu att överleva andra dagen.
- Vi fyller på med två mål kyckling och pasta var, irländsk lammgryta, berätttar Christer Jonsson.
- Sedan har vi chips i kväll också, nyttigt med salt, säger Mats belåtet.
En bit bort vid playan sitter Jesper Sandberg som springer mixedklassen tillsammans med Anna Lönn.
Här pyser gasolköket och ljuv doft av mat sprider sig.
Men kom ihåg att detta inte är som andra beachpartyn. Och samtalsämnet inte vart man ska dra när solen går ner.
- Jag undrar om jag kan få en krampfri sömn. Tvivlar på det. Det brukar komma under natten. Det har redan småryckt i benmusklerna under dagen, säger Jesper Sandberg och rör i frystorkat-påsen.
Inget drag på beachen den här kvällen. Vi går istället runt i tältlägret en bit upp. Det blir lite småtassande eftersom många redan somnat både inne och utanför tälten.
- Vi sätter klockan på fem va, säger Mikael Zachrisson.
- Så tidigt, suckar brorsan Oskar. Det räcker väl med klockan sex?
Det blir tidig kväll för alla. För alla i lägret, både gamla veteraner och debutanter vet nu hur hårt årets FEM70 är. Och de är bara halvvägs.

Mer om FEM 2002