Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Rakt på är ledande taktik

Veteranen Bertil Nordqvist i par med Oskar Svärd gav de förhandstippade elitlagen en rejäl match under FEM70:s första dag.
- Men jag blev trött på slutet och sista milen har vi gått, pustade Oskar Svärd i nattlägret.
Paret Nordkvist/Svärd ligger fyra, men avståndet till ledande Joakim Carlsson och Öyistein Kristiansen seglade iväg till nära 50 minuter.

Farten är farlig och kan vara det som knäcker. Men det tänkte inte Bertil Nordkvist och Oskar Svärd när de seglade (eller snarare vadade) över Ottsjön och nådde stranden först av alla lag.
Det gick hiskeligt fort den första milen från Ottsjö, men det var efter Ottsjö som årets FEM70 började på allvar. Bertil och Oskar i täten, men upp Ottfjället fick de sällskap av först Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen. Snart anslöt Mika Somppi och Markus Kettunen. Men smartast var Ola Skepp och Mattias Nilsson som körde raka vägen istället för att springa på stigar.
- Vi är inte lika löpstarka som de andra lagen i täten så vår taktik måste vara att springa raka vägen, förklarar Mattias Nilsson sin och Ola Skepps lite sensationella andraplats.
De fyra tätlagen följdes åt över Ottfjället, men sedan tog Mattias och Ola sin egen väg, medan de övriga lagen valde att hänga på Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen som malde på i hög fart.
- Vi sprang struntade i att följa stigar och körde rakt på hela tiden. Vi har kört på kompass, och med det fina vädret som vi har idag ser man ju också och kan ta riktning.
Göteborgarna ligger endast sex minuter efter täten.
- De andra lagen försvann ett efter ett, berättar Öystein Kristiansen.
- Vi tappade upp på de sista fjällen, erkänner finska Fjällrävens Mika Somppi och Markus Kettunen.
- Ja, jag orkade helt enkelt inte längre, säger Oskar Svärd.
Men i morgon är en annan dag. Eller är Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen verkligen så jämna och löpstarka som de andra tätlagen säger?

Täten efter dag 1:
1) Joakim Carlsson och Öystein Kristiansen, Nonamesport.com, 5.02.46
2) Ola Skepp och Mattias Nilsson, Sävedalens AIK, 5.08.15
3) Mika Somppi och Markus Kettunen, Team Fjällräven Finland, 5.32.01
4) Bertil Nordqvist och Oskar Svärd, Bilcenter Jämtland, 5.50.32
5) Mattias Aspholm och Fredrik Sätter, Telia Mobil, Norrskog, 5.54.54

Mer om FEM 2002