Bugg alternativ träning för maran

För andra året i rad lämnade Christin Bergkvist vinterkylan i Sverige för sommarvärmen i Portugal. Under en vecka i mars grundlade hon maratonformen på Springtimes löparläger i Monte Gordo.

– I fjol hade jag nytta av träningslägret under hela säsongen. De råd och tips jag fick och de många träningsmilen jag hann med, gav en bra grund att stå på. Tack vare det lyckades jag nå mina mål i Stockholm Marathon, St Eriksloppet och Lidingöloppet. Jag hoppas på samma utdelning i år.Efter Broloppet år 2000 fick Christin smak för löpning. Fram till dess hade hon aldrig sprungit längre än tolv kilometer.

– En halvmara kändes otroligt respektingivande. Men när jag klarade det så fick jag mersmak. Att jag kom före min lillebror stärkte mitt självförtroende ännu mer. Den insatsen har präglat mig som löpare. Stockholm Marathon blev nästa stora utmaning två år senare. Västerbron hade hon hört talas om, men ryktet var betydligt överdrivet.

– Jag väntade på ”Väggen” som skulle komma efter tre mil. Men den kom aldrig. Istället gick maran som en dans, ja jag kunde t o m gå på buggkurs dagen efter. Jag fick en rejäl kick av att ha klarat en mara. I år blir det min femte start i rad och det vore roligt att förbättra tiden från i fjol (3.24). Under 3.20 är målet.

I Portugal sprang Christin 15 mil på en vecka. På hemmaplan blir det av naturliga skäl mindre med löpning. Familj, arbete och vänner tar som bekant också tid. Men hon hinner ändå med att vara aktiv nästan varje dag.
– Bugg är något jag alltid velat lära mig. Sedan jag började bugga för några år sedan har jag märkt att det faktiskt är riktigt bra träning också. Förutom att det är roligt och socialt. Jag räknar det som ett alternativt träningspass som fler borde prova på.

Så här kan en träningsvecka inför Stockholm Marathon se ut:
Måndag: Vila
Tisdag: Distanslöpning i kuperad terräng, 10 km
Onsdag: Fartlek 12-15 kilometer
Torsdag: Bugg
Fredag: Snabbdistans 10 kilometer
Lördag: Distanslöpning 12-14 kilometer
Söndag: Långpass 27 kilometer

Christin Bergkvist-fakta>/b>
Ålder: 39
Yrke: Arbetar med reception- och konferensverksamhet
Klubb: Carnegie IF
Personliga rekord: Maraton 3.24.08, halvmaraton 1.38.44, Lidingöloppet 30 km 2.35.56.

Mer om Månadens profil