Emil Lerdahl

Emil Lerdahl, Stockholm
Ålder 21
Klubb Hammarby IF
Tränare Willy Berggren
Yrke sotare
Personliga rekord 800 meter (inne) 2.03, 1500 meter 4.07, 3000 meter 8.43, 5000 meter 15.09.

Emil Lerdahl är en av flera unga löpare som Hammarby förfogar över. I år gör han sitt sista år som junior och favoritdistansen är 3000 meter.
- Det är den roligaste sträckan att springa, tycker jag. Det känns som jag får ut mest av min löpning på 3000 meter. Men jag springer gärna 1500 och 5000 meter också.
Terräng-SM i början av maj är ett av säsongens stora mål.
- Jag gillar att springa i terräng och eftersom det är sista året jag är junior så vore det roligt om det gick bra på SM.

Emil har bra koll på sina löprundor. Arbetet som sotare ger honom fin utsikt över Stockholm. Ursprungligen kommer han från Tidaholm där hans idrottskarriär började i den lokala skidklubben.
- Jag åker fortfarande en hel del längdskidor på vintern. I år har det ju varit perfekta förhållanden i Stockholm så det har blivit många mil på skidor. Det är bra träning även för en löpare. Jag tror det är bra att variera träningen och inte bara löpträna om vill bli en bättre löpare och undvika skador.
Skövde FIK blev nästa klubb innan han bytte till Hammarby.
- Det var naturligt att gå över eftersom jag pluggade på Löparhögskolan. Där träffade jag min tränare, Willy Berggren, och flera andra löpare från Hammarby. Sedan bor jag på den södra sidan av stan också där Hammarby hör hemma.

I fjol fick Emil prova på att tävla i den blågula landslagsdräkten. Under Sven-Åke Jåfs ledning matchades han mot mer rutinerade långlöpare från Norge och Finland.
- Jag var med i stafettlandslaget som deltog i Sankt Olavsloppet. Det var en rolig och annorlunda erfarenhet att bo och resa tillsammans under tävlingsdagarna. Vi hade en härlig stämning i truppen även om vi inte lyckades vinna landskampen. I år hoppas jag få chansen igen, det var verkligen inspirerande att vara med.

Emil tränar periodiserat vilket innebär att han varvar två tuffa träningsveckor med en lättare. Så här kan en hård träningsvecka se ut:
Måndag distans 60 min + styrka
Tisdag intervaller 2x10x200 meter på 30 s med 30 s vila, jogg före och efter
Onsdag fm distans 30 min
Onsdag em distans 60 min + styrka
Torsdag backintervaller 10x300 meter, jogg före och efter
Fredag fm distans 30 min
Fredag em styrka på gym
Lördag långpass 1.40-2.00 ca 4.30 min/km
Söndag fm distans 30 min
Söndag em fartlek 60 min

Mer om Månadens profil