Så tränar …Anders Hansson

– Att känna sig stark, göra ett bra lopp och få det här flytet. Det är det jag söker. Placeringar är inte så viktigt, snarare tider. Jag har fortfarande inte gjort något riktigt bra marathonlopp till exempel, säger den 188 cm långe och gänglige Anders Hansson, som började tävla i löpning vid 37 års ålder. Innan dess var han verksam i Högsbo basketklubb i cirka 20 år, som spelare på elitnivå, samt tränare för div. 1-laget och juniorlaget.

Men numera är det alltså löpning som gäller för hela slanten. Årets mål är GöteborgsVarvet, terräng-SM och Stockholm Marathon. Med åtta pass i veckan och en totalmängd på cirka 13 mil hoppas han att komma ner på tiderna från 2003. Anders hör till dem som tränar mest i Solvikingarna. Det kräver disciplin och hårt arbete, inget festande med andra ord.

– Med min bakgrund som tävlingsidrottare, där man har ett tydligt motiv till att träna för att kunna prestera, ser jag ingen mening med att satsa halvhjärtat. Om man ändå lägger ner så mycket tid på löpning som jag gör kan man lika gärna satsa fullt ut, menar Anders. Träningsväskan brukar alltid följa med till jobbet. På hemvägen stannar han vid Slottskogsvallen och Friidrottens Hus som är den givna samlingspunk¬ten för hårdsatsande löpare i Göteborg. Sedan i höstas har Anders lagt om träningen något. Nu kör han två kvalitetspass per vecka mot tidigare tre och har en bestämd vilodag, ett råd han fick av Mats Erixon.

– När man har kommit över 40 är det svårt att tillgodogöra sig de hårda intervallpassen, istället försöker jag nu komma upp i lite mer distans, bli uthålligare och vänja kroppen vid att springa långt. Mest gillar Anders intervallpass med duktiga jämnåriga löpare eller snabbdistanspasset på onsdagar, men någon pulsmätare är det inte tal om. – Jag vill inte riskera att bränna ut mig för mycket.

Om framtiden: – Veteran-SM i maraton går i oktober. Där skall jag vara med. Och någon gång i framtiden skulle det vara kul att satsa på ett riktigt långlopp. Ett litet kvitto på att formen är i antågande fick Anders i början av januari när han sprang DM på 1500m på fina 4.22. – Jag har alltid varit osnabb, men det är slut med det: intervall- och backträningen har gjort mig starkare och snabbare.

Så här ser en vanlig träningsvecka ut i februari.

Måndag Fartlek 18 km ”lite blandad distans och tempopass”
Tisdag kvalitetspass, intervaller 15x400 m. med kort vila (1 min), max 70 sek per 400 m. ”för uthållighet och snabbhet”
Onsdag snabbdistans ca 17 km i 4.15 fart ”ger hårdhet”
Torsdag distans 17 km, ”ett återhämtningspass” i 4.45-fart
Fredag vilodag
Lördag fm intervallpass, långintervall t ex 8x1000m, i ca 3.20-fart
Lördag em distanspass ca 12 km ”ganska lugnt i 4.40-tempo”
Söndag fm långpass 2.5-3 timmar i 5-minutersfart
Söndag em kort distanspass ca 10 km, ca 4.45-fart/km.
Totalt brukar det bli minst 140 km

Fakta:
Klubb: Solvikingarna
Ålder: 42
Yrke: Enhetschef på Göteborgs kommun.
Meriter: 1:a Kungsbacka halvmara 2004, silver i veteran-SM på halvmaran och 5000m, samt brons på 10.000m 2003.

Mer om Månadens profil