Så tränar... Mikael Andersson, Östersund

Han är fortfarande 20 minuter efter sin sambo på maraton, men i årets Vintermara blev Trångsvikens Mikael Andersson trea på 2.51. Ursprungligen kommer Mikael Andersson från Hallstahammar. Under junioråren tävlade han dock för värmländska Sunne där han bodde en tid. Då var det längdskidor som gällde.

– Jag åker fortfarande en hel del skidor. Tävlar också ibland.
Förutsättningarna för träning är fina i Jämtlands enda stad. Både för längdskidor och löpning.
– Östersund är som bekant en vintersportstad, men det går utmärkt att springa här också året runt. Det är lätt att komma ut på träningssling¬orna oavsett var man bor i stan. Och det går att variera träningsrundor i oändlighet.
Att många längdskidåkare också är duktiga löpare är ingen nyhet.
– Längdskidor är bra träning även för en löpare. Jag tror det är viktigt att variera träningen och inte bara springa om vill bli en bättre löpare och undvika skador.
Trångsvikens IF heter klubben han springer för.– Vi är ett gäng som träffas regelbundet, har roligt och tränar tillsammans. Vi blir fler och fler för varje år vilket gör att konkurrensen ökar på träningen. Det är viktigt för att utvecklas.
Och utvecklats som löpare har Mikael gjort den här säsongen. 2.51 i mara¬tondebuten i november var ett bevis på det. – Debuten gav mersmak. Jag fick blodad tand och kommer säkert att springa fler maror i framtiden. Jag tror distansen passar mig bra.
Att Mikael ska bli lika bra som hans sambo, svenska rekordinnehaverskan Lena Gavelin, återstår dock att se. – Jag har väl en bit kvar till hennes nivå. Men samtidigt har jag inte sprungit mer än en mara hittills. Vi får väl se om jag kan närma mig hennes tider om några år. 2.30 är inget man gör i första taget. Det förstod jag när jag sprang Vintermaran.
Mikael tränar mest på känsla. Han följer inget schema utan tar dagen som den kommer. Det tror han själv är en förklaring till att han lyckats hålla sig skadefri.

Så här kan en träningsvecka se ut:
Måndag: intervaller 5x1000 meter (3.10-3.20 med vila 2 min), jogg 2+2 km
Tisdag: cykel 60-120 minuter
Onsdag: distanslöpning 60 minuter
Torsdag: intervaller 10x400 meter (70 sek med vila 45 sek), jogg 3+3 km
Fredag: rullskidor 90 minuter + styrka
Lördag: distanslöpning 60 minuter
Söndag: långpass 120 minuter

Fakta Mikael Andersson:
Ålder: 33
Klubb: Trångsvikens IF
Yrke: Civilingenjör
Personliga rekord: 5000 meter 16.43, 10000 meter 34.20, maraton 2.51.20.

Mer om Månadens profil