Helmut Leuschner satte pers i London

Så tränar Helmut Leuschner, Kista
<b>Ålder:</b> 39 år
<b>Klubb:</b> FK Studenterna
<b>Personliga rekord:</b> Maraton: 2.43.59; halvmaraton: 1.16.38; 10.000 m: 34.33.

Helmut Leuschner var en av drygt 100 svenska löpare som deltog i den 25:e upplagan av London Marathon, hans andra mara i karriären.
– Mitt mål var att gör en tid runt 2.45 och eftersom jag fick 2.43.59 så är jag självklart jättenöjd. Mitt gamla personliga rekord, 2.49, satte jag i Amsterdam Marathon i höstas.

Löparna i årets London Marathon hade tur med vädret. Det är inte varje år som solen skiner och temperaturen ligger runt 15 plusgrader.
– Det var otroligt mycket folk efter banan och stämningen var på topp, speciellt när vi passerade Tower Bridge där de flesta människor var samlade. På vissa partier av banan var det vindstilla och där upplevde många att det var för varmt.
– Det fungerade bra för mig nästan hela vägen. På slutet var jag ordentligt trött och tappade tempot. Men 1.20 på första halvan och 1.24 på andra är klart godkänt tycker jag.
Helmut finslipade löpformen i Portugal i slutet av mars.
– Jag deltog i Springtimes träningsläger i Monte Gordo. Det var perfekt för mig. Bra träning, bra mat och bra hotell. Men den stora fördelen med att vara på träningsläger är att man kan vila mera.

Maratonträningen får Helmut hjälp med av sin klubbtränare Lorenzo Nesi.
– Han har hjälpt mig mycket. Jag får regelbundet träningstips och program av honom som jag sedan anpassar efter eget huvud. Jag hoppas kunna utveckla min löpkapacitet ännu mer de kommande åren men det är tveksamt om det blir på maraton, sista milen är inte rolig.
Nästa lopp för Helmut blir GöteborgsVarvet den 21 maj.
– Efter Londonmaran tog jag det lugnt en period och vilade innan det var dags att få upp farten igen. Kortare och snabbare pass väntar. Jag hoppas kunna slå min tid från i fjol (1.17.36). Det blir min fjärde start i GöteborgsVarvet och det är ett av de roligaste loppen!

Så här kan en träningsvecka se ut:
Måndag fm: Distans 13 km
Tisdag fm: Jogg 5 km
Em: Intervaller 16x400 m med 100 m joggvila
Onsdag fm: Jogg 5 km
Em: Intervaller 3x4x60 sekunder (60/120 sekunders vila)
Torsdag fm: Jogg 4 km
Em: Distans 15 km
Fredag fm: Cirkelträning
Em: Intervaller 3x6 km med 90 sekunders vila
Lördag: Långpass 32 km
Söndag fm: 5 km distans
Em: 6 km distans

Totalt 136 km

Mer om Månadens profil