Måns – fyra personliga rekord i samma lopp!

<i>Namn:</i> Måns Höiom, Kista
<i>Ålder:</i> 35 år
<i>Klubb:</i> FK Studenterna, Stockholm
<i>Yrke:</i> IT-konsult
<i>Gren:</i> Maraton
<i>Personliga rekord:</i> 5 km 15.51 (05); 10 km 31.46 (05); halvmaraton 1.09.45 (05); maraton 2.23.25 (05).

Personliga rekord på distanser från halvmilen upp till maraton. Det har många löpare på sina meritlistor, men frågan är hur många som har satt sina rekord i ett och samma lopp?

Måns Höiom heter en löpare som lyckats med bedriften. I februari sprang han Giuseppe Verdi Marathon i Italien på nytt personligt rekord, 2.23.25. Tiden är årsbästa i Sverige så här långt, men inte nog med det. Studenternas nya affischnamn satte också personliga rekord på alla sträckor från fem kilometer och uppåt i samma lopp.
– Jag är jättenöjd med loppet. Ändå hade jag inte gjort några särskilda maratonförberedelser. Sju veckors stuff träning hade jag bakom mig. Inför årets stora mål, Stockholm Marathon den 4 juni, är planen att vara bättre förberedd, förklarat Måns.
– Jag tog det lugnt efter Italien-maran eftersom jag fick en hälsenebristning. Efter ett par veckor körde jag igång träningen på allvar igen. Nu är jag inne i en tuff träningsperiod och jag har även planerat in några tävlingar. Två Sjöar Runt, Gävle Halvmarathon och GöteborgsVarvet är spikat just nu.
Anledningen till den tidiga vårmaran var att Måns satsar på en topplacering i Stockholm Marathon.
– Jag hoppas kunna göra en tid liknande den jag hade senast i Italien. Jag är revanschsugen eftersom jag tvingades att bryta i Stockholm i fjol på grund av en knäskada.
Maraton är det som Måns också satsar på framöver. Trots att han så sent som i januari 2003 gick med i en klubb och började träna seriöst så har han redan visat prov på sin maratontalang vid flera tillfällen. Förhoppningar finns om att snart slå sin mer meriterade storebror Runars personbästa på 2.18. Runar är min tränare och hans erfarenhet är värdefull. Jag vill självklart bli bäst i familjen.
Fortsätter Måns att utvecklas som han gjort hittills så får brorsan definitivt passa sig. Kanske redan i Stockholm?

Måns tränar i tre faser: 1 startfas, 2 mellanfas och 3 mängdfas. Så här kan en träningsvecka i fast två se ut.
Måndag fm: Distans 70 m (ca 15,5 km)
Em: Snabbdistans 50 min.
Tisdag: Intervaller 12x400 m (68 sek.), ståvila 40 sek.
Onsdag fm: Distans 70 min.
Em: Distans 20 km (90 min.)
Torsdag: Intervaller 12x1000 m
Fredag fm: Distans 70 min.
Em: Distans 20 km (90 min.)
Lördag: Intervall 5x10 min. (3.20 min/km), ståvila 2 min.
Söndag: Långpass 34–39 km (3 timmar)

Mer om Månadens profil