Ida flög fram till Tjemilen-seger

Ida Nilsson var helt överlägsen när den 23:e upplagan av Tjejmilen avgjordes på och kring Djurgården, mitt i Stockholm. Hon vann loppet nästan en och en halv minut före landslagskollegan Christin Johansson. Med det var trean som var dagens stora överraskning, triatleten Lisa Nordén .

Ida och Christin landade i Stockholm bara någon timme före loppet. De kom direkt från Finnkampen där Ida igår vann 5000 meter utan större besvär. Dessutom sprang hon 1500 meter på personligt rekord under den första Finnkampsdagen, i fredags. Samma kväll kom Christin tvåa på 3000 hinder.

– Det kändes förvånansvärt bra, även om det inte gick så snabbt, var Idas kommentar i mål.
– Jag är van att springa flera lopp, sa Ida som hade återkommande helger med flera tävlingsstarter under sin studietid i USA.

Hon tog kommandot direkt från starten vid Gärdet. Den enda som vågade hänga på var en tjej som vare sig konkurrenterna eller de mest inbitna löparfansen kände igen. I vitt linne och nummerlapp 79 sprang Lisa Nordén, tävlandes för Ryssberget i Skåne.

Efter den långa utförslöpan ner mot Djurgården valde Ida att springa direkt till vänster, på den norra sidan av Djurgårdsbrunnskanalen. Det är ett något knöligare vägval än att springa direkt över på Djurgårdssidan. De två alternativen – som är lika långa – finns för att kunna svälja den stora motionärsmassan som kommer längre bak. Men allt detta var Ida högst omedveten om eftersom hon aldrig tidigare sprungit Tjejmilen. Faktum är att hennes debut på sträckan härrör sig bara en vecka bakåt i tiden, då hon vann Midnattsloppet på strax under 34 minuter.

– Det är ovanligt, man blir trött på ett annat sätt, inte med syra, jämförde Ida vars huvudsträcka är 3000 meter hinder, men som även sprungit en del längre terränglopp.
– Men jag har nog blivit starkare. Jag var lite piggare på Midnattsloppet.

Längs med kanalen fick hon en lucka till Lisa Nordén och nu trodde de flesta att den okända skulle få betala dyrt för att ha hängt med Sveriges bästa långlöpartjej.

Ida fick snabbt en lucka medan Lisa blev ikappsprungen av Hässelbytrion Anna von Schenck, Jenny Johannesson och Karolina Arewång Höjsgaard tillsammans med Kvilles Christin Johansson.

Vid sju kilometer hade Ida skaffat sig ett försprång på 40 sekunder, som växte till i det närmaste det dubbla i mål. Segertiden blev utmärkta 34.12 trots tämligen varmt väder och knöligare väg fjärde-femte kilometern.

Christin gled ifrån några meter till Djurgårdsbron och behöll en marginal på sex sekunder i mål till Lisa Nordén som blev dagens stora skräll. Under den sista tunga kilometern förbi Berwaldhallen sprang hon ifrån Hässelbytrion, som kom i turordningen Anna von Schenck, Jenny Johannesson och Karolina Arewång Höjsgaard inom loppet av 15 sekunder bakom Lisa.

– Det kändes bra att slå ur underläge, berättar Lisa.

– Varje gång som vi kom till en speaker sa han de andras namn, men kunde inte hitta vad jag hette, säger hon leende.

Lisa kom hem till Sverige i måndags och anmälde sig först i fredags för att få en genomkörare inför Triatlon-VM nästa vecka där målet är en topplacering i U23-klassen.

– Jag kom sexa på U23-EM, men jag tror att konkurrensen blir mindre på VM eftersom några av min jämnåriga kommer att välja seniorklassen.
– Jag känner att löpningen har klickat i sommar, säger den kringflackande triatleten som först hade en tränare i Australien, som följde adepten via nätet och på senare tid fått kontakt med en walesisk tränare.

– Jag ska flytta till Swansea för att träna med proffs-triatleter.

Den tidigare högsta löparmeriten var Segerrundan i Malmö, som hon vann i fjol på en tid strax över 36 minuter. I juli sprang hon ett millopp i Wales på 36.15. Tjejmilen slutade på 35.37.

– Mitt stora mål är OS i Bejing. Jag ska träffa Peter (Reinebo) på SOK snart.
Det är bara att hoppas att vi får se Lisa i flera löpartävlingar framöver.

De tio främsta i Tjejmilen
1. Ida Nilsson, Högby, 34.12
2. Christin Johansson, Kville, 35.31
3. Lisa Nordén, Ryssberget, 35.37
4. Anna von Schenck, Hässelby, 35.39
5. Jenny Johannesson, Hässelby, 35.44
6. Karolina A Höjsgaard, Hässelby, 35.52
7. Malin Öhrn, Växjö, 36.32
8. Linda Ström, Hässelby, 36.34
9. Anja Lindberg, Spårvägen, 36.54
10. Anita Nordenström, Mora, 37.00

Mer om Tjejmilen 2006