Lisa trea i Tjemilen på vägen till Peking

Vägen till framgång och topplaceringar kan börja på ovantade ställen. 2006 års Tjejmilen-trea Lisa Nordén började sin idrottskarriär när hon och hennes mamma cyklade till Italien.
- Det väckte intresset för idrott, säger Lisa Nordén.

Sex år senare snodde 21-åringen tredjeplatsen i Tjejmilen framför många etablerade elitlöpare.
– Det här var klart över förväntan. Jag visste att motståndet skulle vara hårt, att flera löpare från Finnkampen skulle ställa upp till exempel. Mitt enda mål var att få en bra genomkörare och springa på en hyfsad tid, säger Lisa i tidningen Kristiansstadsbladet.

Löpning är bara en av idrotterna som Lisa tränar. När hon tävlar är det först och främst Triathlon som gäller. Närmast är det U23-VM i Lausanne, Schweiz.

- Det var än ren slump att det blev triathlon. När vi kom hem från den där cykelturen 2000 var det Åhus Triathlon och det kunde jag bäl vara med i tyckte jag.
Lisa simmade bröstsim hela vägen och var näst sist upp ur vattnet, men genomförde tävlingen och blev biten av sporten.
21 år gammal är hon nu ett av svensk triathlons framtidshopp. Målet är att bli första svenska kvinnliga deltagare vid OS i Peking.
- Det är det som har varit huvudet det senaste året, säger Lisa. Jag har gjort framsteg och nu börjar det kännas realistiskt att kunna ta en plats.

Sedan tidigare rankas hon som en av bästa i cykelmomentet i triathön. Söndagens tredjeplats i Tjejmilen visar att hon även håller elitklass i löpningen.
Lisa var dryga minuten efter loppets överlägsna segrare Ida Nilsson – men 35.37 var personligt rekord på milen.
– Mitt förra personbästa låg på 36.20, och den här banan var dessutom lite kuperad. Vi gjorde också ett vägval efter tre kilometer som var lite längre, där kunde man också knipit några sekunder, säger Lisa.

I början av Tjejmilen tog Lisa rygg på landslagsstjärnan Ida Nilsson.
– Det var en så ovan känsla att springa utan att ha cyklat först, och jag tyckte att jag hade så väldigt lätta ben. När jag sedan tittade bakåt insåg jag att Ida och jag hade ryckt ifrån det övriga fältet, och då började jag undra om jag var på väg att göra något riktigt dumt, skrattar Lisa.

Efter tre-fyra kilometer kände triathlontjejen dock att tempot var lite för högt för henne, och släppte Nilsson. De följande kilometerna låg Lisa i en klunga på fem löpare ungefär 20 sekunder bakom Ida Nilsson.

– Efter 8 kilometer hade vi blivit tre löpare, och då ryckte tjejen som sedan blev tvåa. Samtidigt tappade den tredje tjejen i klungan, så jag låg som trea under ungefär en kilometer, berättar Lisa.

Tvåa var Christin Johansson från Kville. Fyran, Anna von Schenck från Hässelby, kom tillbaka i slutet av loppet och pressade Lisa Nordén till en lång, hård spurt de sista 600 meterna.

– Det kändes väldigt bra att jag inte vek ned mig i spurten. Det gör att jag vet att det finns där i kroppen inför VM i Lausanne, säger Lisa.

I Laussanne är det först 1500 meter simning, sedan 4 mil cykling och sista sträckan är 10 km - alltså lika långt som en tjejmil.

Mer om Tjejmilen 2006