Samba och valrörelse i 23:e Tjejmilen

17 863 tjejer vällde över Djurgården i den varma och soliga augustisöndagen.
Den lätt igenkänneliga radiorösten Tommy Åström hejade iväg de åtta
startgrupperna som lämnade Gärdet för sin millånga resa runt Djurgården.

Gärdesfältet var för 23:e året rena myrstacken av löpglada tjejer, rosbärande makar och nyfikna barn. Att det är ett valår märktes också.
Folkpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna passade på att ge sig in i folkmassan för att sprida sina budskap för en högst rörlig valkår.

Med hjälp av nästan 1300 funktionärer och understöd av orkestrar längs med banan tog sig de 38 000 benen tillbaks till Norra Djurgården, där sambatakter ackompanjerade den sista biten. De flesta deltagarna hade valt att inte få sin tid registrerad. Tjejmilen är ju framför allt en folkfest, eller rena folkhälsoprojektet vilket märks bland annat av den respons som Skellefteå kommun fick när man annonserade i lokaltidningarna att Tjejmilens deltagare kunde hämta ut tröjor med
texten "Skellefteå – steget före!"

– De 300 tröjorna tog slut i ett nafs, säger Gunilla Brännström, marknadsförare på kommunen, som hade chartrat två bussar för stockholmsresan.

Arrangörsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK försökte i år förbättra förutsättningarna för deltagarna genom att erbjuda träningstillfällen.
Under våren och sensommaren har man haft träningsträffar i stockholmsområdet som lockat över 500 tjejer. Ännu fler – 1500 – skrev på ett kontrakt som gick ut på att man satte upp en målsättning och fick ett personligt träningsprogram, skrivet av fjolårets Tjejmilen-vinnare
Lisa Blommé.

Vid målet på Gärdet var det full aktivitet från klockan 10 på morgonen då Lilla Tjejmilen startade till klockan 16 på eftermiddagen då de sista Tjejmilen-deltagarna lämnade de stora gräsytorna vid målet.
Vid målet bjöds löparna på 23 000 portioner Frödinge Ostkaka, 25 000 flaskor Nestéa, 25 000 bananer från Dole och 6 000 liter kaffe.
Längs banan serverades 18 000 liter Powerade sportdryck och 30 000 liter vatten vid de fyra vätskekontrollerna.

I det sköna sensommarvädret var det gott om publik längs den vackra banan runt Djurgården och vid målet på Gärdet. Uppskattningsvis 20 000 åskådare gav deltagarna ett härligt stöd.
21 836 löpare var anmälda.Knappt 18 000 kom till start.
17 863 genomförde loppet. Av dessa hade 6 374 valt Tidtagning-klassen.
deras resultat finns i loppets resultatlista.

Mer om Tjejmilen 2006