Skellefteå kommer till Tjejmilen

Skellefteå kommun satsar hårt på Tjejmilen. De drygt 300 skellefteborna som deltar i Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor har fått enhetliga tröjor och kommunens tillväxtkontor sätter också upp ett eget Skellefteåtält på Gärdet.

– Vetskapen om att man i augusti ska springa Tjejmilen sporrar många kvinnor till att motionera och hålla sig i form, konstaterar Gunilla Brännström, marknadsförare vid Skellefteå kommun.

När tillväxtkontoret i Skellefteå annonserade i lokaltidningarna om att deltagarna i Tjejmilen kunde hämta ut en röd tröja med texten ”Skellefteå – steget före!” på ryggen blev det rusning till kommunkontoret.
– De 300 tröjorna tog slut i ett nafs, berättar Gunilla Brännström.

Deltagarna tar sig ner till Stockholm på egen hand och de kommunanställda har chartrat två bussar. Britt-Inger Sundström, boendechef inom handikappomsorgen, springer Tjejmilen för tredje gången.
– Helt klart stimulerar deltagandet i Tjejmilen till att jag håller igång kroppen hela året. För mig handlar det om skidåkning och gymnastik på vintern och lite löpträning under barmarkssäsongen, berättar hon.
Britt-Inger Sundström ser fram emot de kommande dagarna i Stockholm.
– Det är en grymt härlig stämning i hela Stockholm under den här helgen och Skellefteåtältet blir en träffpunkt för deltagarna från Skellefteå. Det är helt enkelt jättekul, säger hon.

Enda löptävlingen för året
Kvinnorna från Skellefteå gör sällskap på banan med 22 000 andra som också valt att springa den 10 000 meter långa banan som går runt Gärdet och Djurgården. Ambitionsnivån hos löparna varierar från de som promenerar till andra som vill förbättra sin tid från fjolåret, eller satsar på att vinna tävlingen.
Tävlingsledaren Åsa Sandström konstaterar att den primära målgruppen är tjejer som normalt inte tränar och tävlar så mycket.
– För de flesta av deltagarna är detta deras enda löptävling under året, berättar Åsa Sandström.
Hon kan se ett trendbrott när det gäller intresset för tidtagning under Tjejmilen.
– I fjol var det 6 000 av tjejerna som ville ha det. I år är det drygt 8 000. De flesta av dessa tävlar emellertid inte mot andra utan främst mot sig själv, säger Åsa Sandström.

Mer om Tjejmilen 2006