Ronaldinho först i Lilla Tjejmilen

Först ut på Gärdet denna fuktiga söndag var småttingarna som skulle springa Lilla Tjejmilen. Redan en stund före klockan tio, när stora delar av Stockholm knappt rest sig ur helgsömnen, studsade uppemot tusen flickor till den taktfasta uppvärmningsmusiken.

Knappt hade musiken hunnit tystna innan startskottet för den första gruppen ljöd. Det var 13-14-åringarna som sprang iväg på den 1400 meter långa vägen som gick över gräs och grus. Målet var detsamma som för de vuxna, uppe på Gärdesfältet.

Tio minuter senare kom nästa grupp, den med elva- och tolvåringarna och en liten stund senare de allra yngsta, ända ner till åttaåringar.

Först i mål var Ronaldinho, så stod det åtminstone på tröjan som vinnaren bar. Men Lilla Tjejmilen är ett lopp utan hets och tjejerna får ta sin tid själva, om de vill, med ledning av målklockan. Det upprättas inte några resultatlistor.

Ett stort gäng som syntes tydligt i sina fotbollströjor var tjejerna från IK Frej, som inför övergången från fotbollspel med sju tjejer per lag till elva lagmedlemmar verkligen löptränat hårt.

– Vi har sprungit 2.5 kilometer på träningarna, avslöjar tolvåriga Denise Juliusen.

Det är nästan dubbelt så långt som Lilla Tjejmilens sträcka och Frej-tjejerna såg inte särskilt medtagna ut. Konkurrenterna får nog se upp i andra halvlek i höst!

Mer om Tjejmilen 2006