Ida Nilsson favorit i Tjejmilen

Ida Nilsson har i år klivit fram som bästa svenska långdistanslöperska.
Främsta merit är sjundeplatsen på 3 000 m hinder vid EM i Göteborg. På söndag debuterar hon i Tjejmilen – landets största idrottsevenemang för kvinnor. Trots att Ida kommer till Stockholm direkt från Helsingfors där hon springer 5 000 m i Finnkampen på lördagskvällen är hon favorit i Tjejmilen.

– Det ska bli väldigt roligt att prova en ny tävling och att få uppleva folkfesten jag bara hört talas om, säger hon.
Är inte tio km lite väl långt för dig?
– Tio kilometer på asfalt har sprungit förut. Det fungerade bra och det kommer det säkert att göra igen. Däremot känns 10 000 meter på bana för långt.
Hur kommer du att lägga upp loppet?
– Jag gör aldrig upp några planer i förväg. Jag tar loppet som det kommer.
Är det inte väl tufft med 5 000 m i Finnkampen på lördag och sedan Tjejmilen på söndag?
– Jag har dubblerat tidigare utan problem. Det kommer att gå bra den här gången även om det blir lite stressigare än vanligt eftersom jag kommer till Stockholm först på söndag morgon.
Du nådde ditt livs största framgång med en sjundeplats på hinder vid EM på nytt svenskt rekord, 9.39,24. Har det förändrat ditt liv på något sätt?
– Inte så jättemycket, faktiskt. Det är väl några fler som känner igen mig på stan. Mer är det inte. Men det kändes jätteskönt för min personliga del.
Hela den här säsongen har varit ett lyft för dig. Hur kommer det sig?
– Jag har känt mig extra sugen eftersom jag var skadad hela hösten och en bit in på 2006. Jag började tävla rätt sent och då var det väldigt roligt.

Mer om Tjejmilen 2006