Aktivitetsstadiet; från ett måste till en vana

Nu har det ju gått en tid sedan du började, vilket innebär att årstiderna förändrats, kanske har du eller någon närstående flyttat, bytt jobb eller varit med om förändringar i livssituationen som gör att din träning kan komma att påverkas.

Här gäller det att vara förutseende och ha framförhållning. Skriv ner hur du skall fortsätta träna under höst/vinter t.ex. eller hur du skall gå till väga för att upprätthålla tränandet på lång sikt.

Utlandssemestrar eller annat som bryter vardagens mönster kan ställa till med problem. För vana motionärer är långpromenader/löpturer suveräna sätt att utforska nya platser, kan det bli så för dig också tror du?

Var noga med att fundera på hur du kan hantera motgångar på bästa sätt. Hur försiktig man än är så kan det lätt hända att man drabbas av nån liten känning nånstans, eller så händer nåt på jobbet eller med familjen som gör att vardagslunken ruckas. Vänner eller familjemedlemmar kan lätt bli avundsjuka på ditt nya jag eller tycka att du blivit tråkig och spenderar för lite tid med dem.

Var beredd att du ibland till och med måste försvara ditt motionerande. Var stark och stå på dig!

Oftast sker de stora förändringarna i början, och sen planar kurvan ut en del. Då märker man inte av framstegen lika mycket, vilket gör att många tappar motivationen. Var beredd på att det blir så och ha tålamod. Tänk hela tiden i små, små steg!