Snedsteg; konsten att göra motgångar till framgångar

Ibland spelar det ingen roll hur bra ens intentioner är, det går åt helvete i alla fall… tyvärr!

Man kommer att missa träningspass, ibland oavsiktligt och ibland avsiktligt (latmasken i oss kryper fram lite då och då hos oss alla). Regeln ”en gång är ingen gång, två gånger är två gånger för mycket”, tycker jag är vettig att leva efter (veckovis eller månadsvis beroende på den individuella livssituationen). Håller man sig till den blir det aldrig någon fråga om långa avbrott i motionerandet, utan det stannar vid ett litet snedsteg, vilket gör det lättare att hålla igång på längre sikt. I häftet ”Motivation för Motion” av Johan Faskunger liknar man det vid att ”tillfälligt tappa balansen på väg uppför en trappa”. Ingenting konstigt och det händer alla lite då och då. Var dock noga med att dra lärdom av varje snedsteg, och fundera på hur du kan undvika att trilla dit igen.
Högrisktillfällen (fundera på åtgärder):

  • Dåligt väder eller mörkt ute
  • Trötthet
  • Tidsbrist
  • Semester
  • Helger/Högtider

    Ett snedsteg hit eller dit är sånt som drabbar alla. Värre är snarare de beryktade återfallen. Man tröttnar på sin aktivitet eller nåt händer som drastiskt förändrar ens tillvaro och resultatet blir att man tvärt ger upp allt det man jobbat hårt för en längre tid. Johan Faskunger beskriver återfall ”som ett fritt fall ut genom fönstret, tillbaka till marknivån”. Händer detta dig, hoppas jag att du är stark nog att så småningom samla ihop dig själv och försöka på nytt. Ta vara på allt det som gick bra, och rannsaka dig själv i vad som gick snett. Kanske satte du för höga eller rent av orealistiska mål? För få delmål?
    Ibland vill man lite för mycket, vilket gör att man går alldeles för fort fram. Man hoppar över sånt som för tillfället tycks oviktigt, och lyssnar varken på kroppen eller andra människor. Du är inte ensam om att göra det, men försök att låta bli andra gången!