Maraton i midnattssol

Tromsö erbjuder löparen de stora kontrasterna; tävla i midnattssol eller tävla i polarnatten.

Tromsö ligger på 70 breddgraden, norr om den nordligaste punkten i Sverige, 25 mil norr om polcirkeln. Från 20 november till 20 februari når solen aldrig över horisonten.
Från den 20 maj till den 20 juli är solen uppe dygnet runt. När det är som mörkast ordnar den aktiva löparklubben Tromsdalens Idrettslag ett halvmaratonlopp. När det är som ljusast är det dags för maraton.
Vädret här uppe är, tack vare golfströmmen, förhållandevis milt under vintern då det sällan är kallare än åtta – tio grader. Under somrarna bjuder Tromsö å andra sidan sällan på någon pressande värme.

Midnight Sun Marathon är egentligen flera olika lopp som avgörs helgen före midsommar. Det finns knattelopp, jogginglopp över 4,2 km, millopp, halv maraton och maraton. Totalt deltog i år nära 3 000 löpare från 30 nationer.

Det tar en och en halv timme att flyga från Oslo till Tromsö. På planet finns en grupp på tolv pensionärer från Australien, klädda i gul-gröna träningsoveraller, som ska springa 10 km i Tromsö.
Efter en omfattande internationell marknadsföring är Midnight Sun Marathon känt bland löpare i hela världen.
- Många reser otroligt långt för att komma hit och springa, säger tävlingsledaren Nils I. Haetta.

Med 300 löpare är Midnight Sun Marathon det största maratonloppet i Norge sedan Oslo Maraton lades ned för tre år sedan. I höst startas ett nytt maratonlopp i den norska huvudstaden som troligen blir större än midnattssolsloppet i norr. Det är äventyret, midnattssolen och den karga naturen som lockar löparna till Tromsö.

Banprofilen liknar Stockholm Marathons. Precis som i Stockholm får löparna i Midnight Sun Marathon springa över en hög bro två gånger.
Tromsöbron är 40 meter hög, d v s åtta meter högre än Västerbron. Den passeras efter 4 km och 19 km.
Banan går i två slingor på båda sidor om Tromsösundet. Förutom bron är det relativt flackt.
Det är vackert med snötäckta fjälltoppar tätt intill fjorden, både på fastlandet och på ön där Tromsö ligger.

Maratonloppet startar kl 20.30. Segrartiden för herrarna brukar ligga kring 2.30. Majoriteten av deltagarna når målet på gågatan i centrala Tromsö först efter midnatt.
För de långväga gästerna blev årets Midnight Sun Marathon extra minnesvärd eftersom loppet bjöd på midnattssol från en molnfri himmel. Några av de utländska deltagarna började redan vid söndagens frukost prata om att komma tillbaka i vinter för att springa i polarnatten.

För innevånarna i Tromsö verkar dock maratonloppet inte vara någon speciellt intressant händelse. Endast några procent av stadens 62 000 invånaren brydde sig om gå ut och heja på löparna. Kanske föredrog de att titta på fotbolls-EM i TV. Intresset för turneringen är stort i Norge trots att det egna landslaget inte deltar.
Kanske var det i stället stadens restauranger och pubar som lockade. Norges pub-tätaste stad har total 20 000 platser på pubar, restauranger
och kaféer. Hur som helst var det knappt en åskådare på maratonloppets andra halva, och bara några hundra vid målet.

Men åker man till Tromsö förväntar man sig inte en folkfest. Det är annat som lockar. Curt Sandberg är en av Sveriges mest beresta maratonlöpare. Han noterade 3.35 i Midnight Sun Marathon som var hans 150:e maratonlopp sedan debuten i Stockholm 1980.
– Jag hade planerat att springa det 150:e loppet i Stockholm, men jag fick inte ihop det riktigt så det blev här istället, förklarade Curt, som genomfört 20 Stockholm Marathon.
Curt tycker att Midnight Sun Marathon motsvarade förväntningarna:
– En veckar bana, anser han.

Men Curt talar hellre om loppet han sprang helgen före, nämligen Spetsbergen Marathon som är världens nordligaste maratonlopp. 36 löpare från nio nationer fullföljde maratonloppet. Ytterligare drygt hundra sprang halv maraton eller 10 km.
Spetsbergen ligger på 76:e breddgraden, omgivet av Norra Ishavet.
– Det snöade när vi kom dit, men nästa dag – när loppet avgjordes – var det tre plusgrader och blåsigt, berättar Curt, som vann sin åldersklass på 3.31,40.
– Det var en tuff bana. Spetsbergen har bara åtta mil vägar, så det finns inte så stora valmöjligheter om man ska göra en maratonbana. Det är 90 meter mellan banans högsta och lägsta punkt.

Curt Sandberg har tidigare tävlat i Italien, Belgien, Schweiz, Lettland och Finland. Längre fram i sommar och i höst väntar Helsingfors Marathon, Vilnius Marathon och Berlin Marathon.
Han lägger ned upp mot 50 000 kronor per år på resor till olika internationella maratonlopp.
– Jag har tävlat i 25 länder. Att springa maraton är ett bra sett att se världen, tycker Curt.
Spetsbergen Marathon och Midnight Sun Marathon är två av de mer exklusiva lopp som Curt Sandberg sprungit. Flyget går på drygt 4 000 kr och hotellpriserna i Norge är höga.

Mer om Reseberättelser från EUROPA