Strongman Run i Tyskland

Mina sköna terrängskor finns inte mer. Livlösa och lemlästade, nersprungna och nerlerade ligger de till hälften begravda mitt på slagfältet. Men jag klarade mig. Jag överlevde Strongman Run 2009 - ett av de mest vansinniga lopp som jag varit med om.

Strongman Run har definitivt passerat gränsen för vad som kan kallas terränglopp. Visserligen handlar det om löpning, ganska mycket löpning på underlag som skulle kunna duga i ett svenskt terränglopp. Men de 18 kilometerna i 2009 års Strongman Run innehöll även 32 hinder.
Hinder som på de mest fantasifulla sätt förvandlade det rockiga partyt till ett kraftprov.
Huvudsponsorn, den stora starka halstabletten, har förstått att man träffat helt rätt med sitt koncept av äventyr och kör marknadsföring för loppet över hela världen. I 2009 års lopp fanns 40 nationer representerade, 5925 löpare kom till start och 4624 lyckades ta sig förbi alla hinder i mål.

Det börjar som en fest
Men det börjar som en fest. Kvällen innan loppet var det fullt drag på evenemangsområdet. Från den konsertstora scenen pumpade ett band tysk hårdrock. Ölen flödade och köerna ringlade till maten. Men ingen pasta i Tyskland inte. Istället en korv lagd som i en kringla, potatismos och grönkål. Kanske inte helt rätt för en löpare, men en lördagskväll i Tyskland kunde det inte vara mer rätt.
Själv så vek jag ner kepsen redan kl 12 och åkte tillbaka till hotellbåten, en lyxig pråm som ankrats upp på Rhen i en närbelägen stad. Andra fortsatte parta till klockan fem på morgonen, helt obekymrade om vad som väntade på söndagen.

Även om Strongman Run är en kul grej så kräver loppet sin (strong)man eller kvinna. Men känslan av fest och party var så stark att det dröjde till första hindret innan jag insåg att loppet i allra högsta grad också är ett kraftprov.

Kolla in bilderna som säger mer än mina tusen ord. Distansen på 18 kilometer tar i normala fall en elitlöpare klart under timmen att genomföra. Med en segertid på drygt en och en halv timme så förstår ni att även de mest vältränade fick slita.

Lervattnet var värst
Värst av allla hinder var "Die Wanne" - den 50 meter långa och tre meter djupa lervattenpölen där man var tvungen att simma i det 10-gradiga vattnet. Att simma med löparskor är något som jag tänker träna på till nästa gång.

För jag deltar gärna i Strongmanrun igen. Klättrar upp för åtta meter höga hinder, kryper under ståltrådshinder, hoppar över bildäck, klättrar i "Das Spinnennetz" och vadar i kvicksand.

Den 28 mars 2010 avgörs nästa lopp. Det går redan nu att föranmäla sig till loppet. Anmälningsavgiften är cirka 400 kr. Tävlingsplatsen för loppet är inte bestämd men förmodligen blir det återigen den gamla brittiska flygbasen i västra Tyskland som blir tävlingsplats. För oss svenskar är det perfekt eftersom Ryanair flyger direkt från Nyköping till Düsseldorf-Weeze.

Vi kanske ses i leran! Under tiden kolla in videon från loppet!

Mer om Reseberättelser från EUROPA