Semester – men inte från träningen!

I semestertider är det ofta som om luften går ur folk. Likt en gummibåt som nån stuckit en stor nål i pyser orken och träningsviljan ur oss, och istället för att träna hänger man sig till 100 procent åt att förgylla all ledig tid med att äta och dricka gott och i största allmänhet skämma bort sig själv. ”Att ladda batterierna” kallas det visst… Men nej, ta inte semester från träningen för det.

För många leder ofta semestern till ett redigt förfall, åtminstone kroppsligt (mentalt blir det inte kaos förrän lite senare när man ska försöka pressa sig ner i jobbuniformen igen…) Det kanske känns skönt just precis för stunden att släppa allt och bara vara, men gör man det för länge blir det INTE roligt att hoppa in i vardagen igen.
Istället för att komma tillbaka pigg och fräsch riskerar man att komma tillbaka lönnfet och ur form; och hur kul e det?! Inte har man gjort sig själv en björntjänst direkt…

Så istället för att helt släppa allt vad träning heter föreslår jag att man istället unnar sig själv lite motion varje dag (förbjudet att skylla på tidsbrist på semestern!).

Kan man avvara lite tid på morgonen så är det suveränt. Det finns ingen bättre känsla än då man kommer tillbaka från en 30 minuters runda och i lugn och ro kan sätta sig ner och inta en frukost värdig en kejsare.

Fysisk aktivitet frigör en massa härliga ämnen i kroppen, vilka får oss att känna oss mer eller mindre oslagbara. Så med flaggan i topp, orkar man sedan ta i tur med alla möjliga och omöjliga krav som ställs på en.
Långtidseffekten går inte heller av för hackor; konditionen förbättras (om man tränar flåset) vilket leder till en bättre förbränning i vila, man blir starkare, vilket kan leda till att man helt gör sig av med en mängd vanliga krämpor (ont i rygg/axlar etc).

Ta chansen och prova lite nya motionsformer, kanske stavgång är nåt för dig? Eller varför inte hänga med på Friskis & Svettis gratis utegympapass! Börja simma kanske? Vad du än väljer, är det ingen tvekan om att du gör dig själv en tjänst genom att hålla igång även på semestern!