Ta av dig skorna - och spring!

Varje gång du tar av dig skorna så medge att det känns skönt. Det beror på att apan i dig än en framgång rönt. Uh fantastiskt!
Povel Ramel visste och löpartränaren Ola Liss delar förtjusningen.
Men barfotalöpning är inte bara skönt - det är också bra träning.

- Det är inte så många månader på året som man kan springa barfota i Sverige, men när det finns möjlighet tycker jag verkligen att man ska pröva det, säger Ola Liss som varit verksam som löptränare på löpargymnasiet i Sollentuna

Han delar med sig av två barfotaövningar, men börjar med att motivera och förklara varför du ska sparka av dig skorna:

 • Första anledningen är att det är en skön känsla. Fötterna är så inbäddade i dagens skor och att springa på mjukt skönt gräs ger en helt annan löpkänsla. Det måste bara upplevas,
 • Andra anledningen är den stärkande effekten. När man inte har de stabila skorna på fötterna är det muskler som måste börja jobba och stabilisera. Det stärker fötterna och det är bra att nya muskelgrupper får jobba. Min erfarenhet är att man förebygger benhinneinflammaton med barfotaträning.
 • Tredje anledningen är att man kan få ett riktigt bra 15x15-pass för den maximala syreupptagningsförmågan. Med 15x15 menar vi tränare intervaller där man kör fullt 15 sekunder och sedan joggar/vilar 15 sekunder. Barfotalöpning på gräs sliter inte lika hårt som om man skulle köra samma pass på bana eller på asfalt.
 • Fjärde anledningen till barfotalöpning är att det kan vara en bra form för nerjoggning där man kommer åt andra muskelgruper.

  Ett träningspass
  Det här behöver du: En gräsfotbollsplan.
  Typ av träning: Intervaller 15 sekunder snabbt, 15 sekunder jogg (15x15).
  Genomförande: Spring så snabbt som du kan diagonalen på fotbollsplanen. Jogga under vilan efter kortsidan och ta sedan den andra diagonalen med fart igen, jogga efter andra kortsidan och du är framme vid starten för den första diagonalen igen. Upprepa så att du när passert är klart har sprungit 30-40 diagonaler.

  Ola Liss kommentar:
  - Det här tränar maximal syreupptagningsförmåga. Det här är dock ett pass som man måste vänja sig vid. Första gången kanske man kör diagonaler 30 gånger, de första 20 med skor och de sista 10 utan.
  - Det är också ett träningspass som är krävande - kanske lite väl tufft för de flesta. Ett bra sätt för en motionär kan vara att dela upp intervallerna i tre delar. Först kör man alltså tio stycken sedan tar man en längre vila och sedan fortsätter man med tio till, vilar och så vidare.
  - Som jag sade tidigare så ska man börja försiktigt och springa i skor först och sedan sparka av sig skorna på slutet.
  - Det här passet ska man ändå inte köra för ofta. Varannan eller var tredje vecka är ganska lagom

  Barfotalöpning som nedjoggnig
  Nedjoggningems uppgift är att transportera bort mjölksyra och andra restprodukter som finns i musklerna efter ett kvalitetspass. Har man sprungit riktigt fort så har man ofta jobbat mycket med baksidan av lår. Om man joggar jobbar inte lårmusklrena mycket och man får sparsam genomblödning.
  Sättet att komma åt baksidan av lår kan då vara stegringslopp. Alltså en övning där man börjar långamt och accellerarar upp till fart. Även här kan man använda diagonalen på fotbollsplanen:
  Öka successivt farten fram till mittlinjen och håll sedan koncentrationen på att hålla farten och springa avslappnat. Jogga efter kortlinjen och upprepa 6-8 gånger.