Från TSM-running till SM-guld

Mikaela Larsson hade som mål att klara halvmaran under två timmar när hon för fem år sedan började träna en gång i veckan med löpargruppen TSM Running. På lördagen vann hon SM-guld i maraton efter en spännande fight med VM-klara Lisa Ring. Med nya personliga rekordet 2.42.21 var hon en knapp minut före Lisa.

Mikaela kommer från Umeå och efter några år med löpargruppen TSM Running upptäckte hon sin talang men  har bara elitsatsat på löpning i två år. Efter personliga rekordet 2.44.31 på Berlins flacka bana i höstas förbättrade hon sig nu med två minuter på den betydligt tuffare banan i Stockholm. Hon krigade med VM-klara Lisa Ring de sista kilometerna.
– Det känns helt otroligt! Det här trodde jag inte, kanske medalj, men inte SM-guld! Det var jämn och fin fart hela vägen och det kändes väldigt bra, säger Mikaela.
Vi var fyra stycken som höll ihop till drygt halvvägs men på slutet hade jag bara sällskap av Lisa, säger Mikaela.

Siktar under 2.40

Det var en kvartett som höll ihop förbi halva sträckan som passerades på 1.21.04 – Mikaela, Lisa från IK NocOut.se, Huddinges Hanna Lindholm och Hässelbys Charlotte Karlsson.
– Charlotte släppte drygt halvvägs och sedan Hanna på Västerbron på andra varvet vid ungefär 33 km och sedan var det bara Lisa kvar.
Segermarginalen för Mikaela blev till slut 53 sekunder. 2.42 på den tuffa banan är värt åtminstone 2.40 på en lättare bana.
– Formen är bättre nu än i Berlin i höstas. Jag körde ett bra pass före Berlin och samma pass inför Stockholm Marathon som gick ännu bättre. I höst är målet att springa under 2.40 i Valencia, säger Mikaela som hade 2.53.02 i fjolårets lopp och totalt har tre starter i Stockholm Marathon.

”Det stora målet är VM”

VM-klara Lisa Ring, som noterade 2.37.27 i Barcelona i februari, tog SM-silvret på 2.43.14, och var nöjd med sin insats.
– Min plan var att göra ett kontrollerat lopp och inte ta ut mig helt eftersom jag springer VM-maran i augusti och det fungerade bra så jag är nöjd! Mikaela drog en hel del på slutet och förtjänade att vinna, säger Lisa.
– Jag fick flyta med på ett bra sätt och det det var kul att springa idag! I mina tidigare maratonlopp har jag fått dra mycket själv men nu fick jag springa i klunga. Det är jätteroligt att så många svenskor springer så bra och jag är glad att få vara en del av det. Nu ska jag vila och sedan träna för VM.

Tuff dag för Charlotte

Hässelbys Charlotte Karlsson hade en riktigt tuff dag där kroppen inte svarade men visade mental styrka genom att trots två toalettbesök komma tillbaka och knipa bronset.
– Det var en förfärligt tuff dag. Jag släppte Mikaela, Lisa och Hanna halvvägs, det gick helt enkelt för fort. Sedan fick jag problem med magen och fick gå på toaletten ute på Djurgården på andra varvet, säger Charlotte.
– Jag var väldigt nära att bryta vid Djurgårdsbron efter 27 km. Men jag fortsatte med tunga ben även om det inte var några problem med andningen. Jag passerade finskan Annemarie, men fick göra ett toalettbesök till, sprang förbi Annemarie igen och fick sedan höra att jag närmade mig bronset. På något sätt kom jag ikapp och tog medalj.
– Det var inte min dag men någonstans får jag vara nöjd med att jag bet ihop och kämpade mig till en medalj, säger Charlotte nu nådde SM-podiet för fjärde gången.

Jättepers av Ida-Maria

En som öppnade defensivt var Finspångs Ida-Maria Nicklasson. Hon satte personligt rekord med 3.00.33 i fjolårets Stockholm Marathon och har gått framåt mycket sedan dess. Det visade hon i GöteborgsVarvet för två veckor sedan då hon tog SM-silver på  1.18.
Nu sprang hon första halvan på 1.22.58 och den andra på 1:22.34 och plockade flera placeringar på slutet. Det resulterade i personligt rekord med en kvart (!) och så när en ny SM-medalj! Endast nio sekunder fattades!
Totalt sprang tolv svenskor under tre timmar.
 


Jonas Hedman

 

Lisa Ring, Mikaela Larsson och Charlotte Karlsson.

Resultat SM maraton, Stockholm 2017
Kvinnor

1) Mikaela Larsson, Spårvägens FK, 2.42.21
2) Lisa Ring, IK NocOut.se, 2.43.14
3) Charlotte Karlsson, Hässelby SK, 2.45.21
4) Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK, 2.45.30
5) Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 2.46.26
6) Bonnie Tran, Sundbybergs IK, 2.51.27
7) Frida Södermark, Tjalve IF Norrköping, 2.53.29
8) Johanna Nilsson, Morjärv SK, 2.54.26
9) Jenny Rutström, Öbacka LK, 2.56.46
10) Malin Gibrand, FK Studenterna, 2.57.10  

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017