Vilken sida är snabbast efter starten i maran?

Efter 400 meter i ASICS Stockholm Marathon måste löparna göra ett vägval.
Många har redan innan start bestämt sig för vilken sida av Valhallavägens allé som man vill springa. Några gör valet i sista stund. Många följer bara med strömmen.
Men den stora frågan är naturligtvis: Vilken väg är kortast?

Tack vare den breda Lidingövägen och möjligheten att springa på båda sidorna på Valhallavägen brukar det flyta på bra de annars i stora lopp trånga första kilometerna.
Men löparna måste själva välja sida när de efter de första 400 meterna kommer till korset vid Valhallavägen.
• Har man hamnat på vänstra sidan av fältet blir det naturligt att direkt svänga in på vänstra sidan av Valhallavägen.
• Löpare som ligger till höger kan lätt flyta på ytterligare några meter framåt innan det är dags att ta Valhallavägens högra sidan ner mot Gärdet.

– Det kan bi lite krångligt här, man tror att man hamnat fel, eller man har bestämt sig för att ta en bestämd sida, säger Anders Szalkai som känner banan utan och innan.
– Oavsett vilken väg man väljer på Valhallavägen så kommer banan att gå ihop efter två kilometer. Den lilla första biten som man springer längre om man tar den högra sidan får de som springer vänstra sidan ta igen när de kommer till rondellen vid Gärdet.

Svaret på frågan om vilken väg som är kortast är alltså:
– Det är lika långt!
– Jag tycker att man ska följa med strömmen och hamna på den del av Valhallavägen som man hamnar och inte tänka att man kommit fel eller stressa för att man i förväg bestämt sig.
– Följ med strömmen och kom in i löpningen, man kommer att springa lika långt, oavsett vilken väg man väljer.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017