Spring med Stadsmuseet i Stockholm

Många tar Asics Stockholm Marathon som ett sätt att se sig om i huvudstaden. Nästan som en sightseeing på 4,2 mil. För den som blir mer intresserad och som vill höra mer om byggnader och stadens utveckling finns Stadsmuseets joggvandringar. Kunniga guider joggar med och berättar med olika teman. Är man ett gäng går det till och med att få privata turer.

– På mina turer kan det bli upp till en mils löpning totalt, men i lugn takt och med ett tiotal stopp, säger Sebastian Ulvsgärd som är bebyggelseantikvarie på Stadsmuseet i Stockholm och en av dem som leder de guidade löparturerna.
– Gillar man löpning så kan man hänga med på våra turer. Det brukar vara en god och roligt stämning på joggingvandringarna och när man springer kan man också täcka ett ganska stort geografiskt område.

Privata löparguider finns i många större städer och har också funnits i Stockholm i några år. Men att personal från museum ger sig ut med löparskor är nytt. Alla som springer Asics Stockholm Marathon kan vid Slussen se en av anledningarna till att Stadsmuseet i Stockholm har hamnat på gatan. Museet finns på Södermalmssidan vid Slussen som nu ser ut som ett enda stort rivningsområde. I röran passar museet på att bygga om vilket innebär att det är helstängt fram till slutet av 2017.

De sista joggingvandringen för vårsäsäsongen är onsdagen 31 maj. På programmet står en joggvanding i hälsans spår med Sebastian Ulvsgärd. 
– Vi joggar genom sjukvårdens historia på Kungsholmen och läser av tidens vårdideal i byggnadernas arkitektur.
Kultur, kunskap  och kondition i kombination alltså.
– Vårt sommarprogram har inte några schemalagda joggingvandringar, men samlar man ihop ett litet gäng så ordnar vi gärna guidningar.

Här är kort om de joggingvandringar som Stadsmuseet har:

Sjukvårdens historia på Kungsholmen
Sjukvårdens och psykiatrins historia har under 1700-, 1800- och 1900-talen lämnat tydliga avtryck i det svenska kulturlandskapet. Detta är särskilt tydligt på Kungsholmen med sina många sjukhus.
Löpturen börjar på Helgeandsholmen och går vidare till Kungsholmen där vi gör stopp bland annat vid Serafimerlasarettet, Konradsberg och Sankt Görans sjukhus, som alla exempel på det moderna samhällets ambition att bota sjuka och hantera människor som inte passade in.
Under turen lär vi oss vad som har betraktat som sjukt och friskt, rätt och fel, normalt och onormalt i olika tider och hur detta avspeglas i bebyggelsen. Varför liknar många sjukhus varandra och hur kunde livet se ut för patienter och vårdpersonal?
Sträcka cirka 6 kilometer. Avslutas med en slutspurt för den som vill.

Jogging tour from monks to Söderhipsters
Touch down in Stockholm’s cultural history with this tour from the middle ages to today.
Jog at a relaxed pace for 7.5 kilometers, stopping at a some interesting sites where you´ll find out all about Stockholm and its 750 years of history.
You’ll hear about everything from nuns and monks to manual labourers and the modern phenomenon of Söderhipsters.

Joggvandring från vikingaled till vattenreservoar
Motion och historia på samma gång! Jogga med oss och lär känna det vatten som vi idag kallar Riddarfjärden.
För drygt tusen år sedan var Mälaren en havsvik. På grund av landhöjningen så blev det då en insjö. Du får under turen veta en del av det som har hänt runt dess stränder de senaste tusen åren, till exempel om munkarna på Gråmunkeholmen, om när Eldkvarn brann och varför Riddarfjärden förr kallades Gullfjärden.
Sträcka cirka 8 kilometer

Joggvandring: från kunglig trädgård till kungliga Djurgården
Jogga med oss genom Östermalms, Gärdets och Djurgårdens historia. Vi värmer upp i Humlegården och lyssnar efter barntjut från den första parkleken i stan. Därefter viker vi österut och håller jämn takt med 1700- och 1800-talets blivande Östermalm. Svetten bryter fram i diskreta pärlor, men ännu är doften ingenting mot dåtidens odörer. Här var det fattigt och eländigt en gång i tiden. Vi sneddar över Gärdet och trippar över det forna militära övningsområdet. Sedan älgar vi vidare mot Djurgården men det gäller att skynda varsamt för här har kungligheter lurat på jaktpass i många år.
Det räcker med att du har grundkondis. Vi joggar i medeltempo med många stopp. Sträcka cirka 10 kilometer

Läs mer på Stockholm Stadsmuseums hemsida

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017