Trött Musse fick ge sig för pigg Martin

Kampen om SM-guldet i Asics Stockholm Marathon blev en av de jämnaste på flera år och avgjordes bara 400 meter från mål. Doldisen Martin Öhman från Hässelby satte med 2.24.11 personligt rekord med två minuter och slog 24-faldige SM-guldmedaljören Mustafa Mohamed.

– Jag var fortfarande inte säker på guldet när jag kom in på Stadion men det var en häftig känsla i sista kurvan när jag verkligen fattade att nu vinner jag det här! säger Martin som gjorde sitt blott tredje maratonlopp och sänkte perset från Frankfurt i höstas med 2.21 minuter.
– Första gången jag såg Musse var på Skeppsbron kring 30 km och då var han kanske en minut före. På Norr Mälarstrand tog jag in mycket men körde nog lite för hårt då och blev trött vid Stadshuset efter 36 km.
– Men just utanför Stadion när det bara var några hundra meter kvar kom jag ikapp och gav allt jag hade för att komma förbi direkt. Jag trodde att han skulle svara men det gjorde han inte.

Negative splits

Mustafa Mohamed var storfavorit till SM-guldet och lämnade också övriga svenskar bakom sig direkt efter startskottet. 21 km passerade han på 1.09.53 och ledde då SM med 2.09 före Sävedalens Linus Hultegård som hade sällskap av Rånäs Anders Fransson och Hässelbys Marcus Åberg.
I det läget var Martin Öhman 28 sekunder efter trion och alltså hela 2.37 bakom Musse. Men denne fick kramp och orken tröt och när Martin sprang andra halvan 39 sekunder snabbare än den första så räckte det hela vägen till översta steget på prispallen för hässelbyaren!  
Med 2.24.11 var Martin 24 sekunder före Musse i mål medan bronset togs av Anders Fransson – hans tredje i rad.

Från 1500 m till maraton

Martin Öhman är 36 år och har ett förflutet som medeldistansare men återkommande vadproblem gjorde att det personliga rekordet stannade på 3.53. De senaste åren har han tränat allt mer för maraton och det har givit utdelning.
– Träningen har fungerat jättebra hela våren och jag visste att jag hade chans på medalj. Jag har inte tävlat något sedan i november och trivs med att enbart träna. Det är nästan en fördel att inte tävla för då är risken att man öppnar för hårt.

Tung dag för Musse

Mustafa Mohamed var ute efter sitt tredje SM-guld i maraton men hade ingen bra dag.
– Det var tungt. Jag märkte tidigt att det inte skulle gå att springa fort men ville ändå försöka göra kring 2.20. Jag passerade halvvägs strax under 1.10 men vid 24 km fick jag krampkänningar i vänster vad, slog av lite på farten och sedan tog krafterna slut, säger Musse.
– Jag funderade länge på att bryta. På slutet fick jag rapporter om att Martin Öhman tog in och då lyckades jag öka farten. Men sedan började det gå riktigt långsamt och när han kom ikapp utanför stadion hade jag inget att svara med.
– Jag har inte kört ordentliga långpass på 35-37 kilometer och det behövs för att orka hela distansen. Det var en tung dag men jag kommer igen.

Linus spände bågen

En som nämndes i förhandssnacket var Sävedalens Linus Hultegård som öppnade som planerat med 1.12 halvvägs men sedan inte riktigt lyckades hålla sig kall.
– Det var ett väldigt kul lopp men jag gick på för hårt efter 25 km när jag fick rapporter om att jag närmade mig Musse. Sedan blev det tunga ben på slutet, säger Linus som slutade fyra i SM på 2.25.48, bara 56 sekunder från det personliga rekordet och 40 från medalj.
– Men jag ser redan fram mot nästa maratonlopp, säger Linus som gjorde sin blott andra mara.
Sex av de tio främsta svenskarna satte personligt rekord och bland dem noterar man IK Akeles Fredrik Svensson som slutade tia på 2.34.04 – en hel kvart snabbare än hans tidigare bästa.


Jonas Hedman


 

Mustafa Mohamed, Martin Öhman och Anders Fransson.

Resultat SM maraton, Stockholm, 2017

Män
1) Martin Öhman, Hässelby SK, 2.24.11 (pb 2.21)
2) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 2.24.35
3) Anders Fransson, Rånäs 4H, 2.25.08 (pb 1.43)
4) Linus Hultegård, Sävedalens AIK, 2.25.48 (56 sek från pb)
5) Erik Anfält, Örebro AIK, 2.29.24
6) Jonas Buud, IFK Mora, 2.29.50
7) Björn Hammar, Sävedalens AIK, 2.30.23 (1.12 från pb)
8) Olle Dahlberg, Solvikingarna, 2.31.23 (pb 3.25)
9) Niklas Sjöblom, Terrible Tuesdays TC, 2.32.43 (pb 8 sek)
10) Fredrik Eriksson, IK Akele, 2.34.04 (pb 15.21)

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017