Tuffa Linus siktar på SM-medalj

Linus Hultegård kombinerar tävlande i OCR-lopp som Toughest med löpning.

Kommer väggen – då klättrar han över den. Linus Hultegård är stjärna i OCR-lopp som Toughest men på lördag springer han ASICS Stockholm Marathon. Bakom favoriten Mustafa Mohamed, 38, som jagar sitt 25:e SM-guld är den mångkunniga AT-läkaren Linus Hultegård, 26, på jakt efter sin första medalj.


Av Jonas Hedman


 

Mustafa Mohamed är Sveriges kanske mest rutinerade långdistanslöpare genom tiderna med SM-segrar på inte mindre än sju olika distanser. Nu gör han sin tredje start i Stockholm Marathon och är favorit till tredje SM-titeln.
En total kontrast i sammanhanget är Sävedalens Linus Hultegård som gör sin andra mara varav den första i Stockholm efter debuten i Frankfurt i höstas som slutade på 2.24.52.
– Träningen har flutit på väldigt bra sedan dess! Jag har varit skadefri och kunnat trappa upp träningen vilket inneburit ett snitt på närmare 13 mil i veckan, säger Linus som tränat seriöst i bara 3,5 år.

Medalj är målet för Linus

Konkurrensen i SM i kombination med den fina träningskontinuiteten gör att Linus har ett tydligt mål.
– Jag kommer att göra mitt eget lopp och en topp-6-placering räknar jag med, målet är att kriga om SM-medaljerna. Jag tänker mig en öppningsfart på 1:12 och sedan förhoppningsvis en aningen snabbare andra halva, säger Linus.
Träningen under våren har givit honom självförtroende och han har genomfört fler tuffa långpass på runt 35 km än tidigare. Annars tillhör de gemensamma intervallpassen i Skatås på lördagarna nyckelpass.
– Ibland har vi varit så många som 65 personer och det finns alltid bra draghjälp. I lördags sprang jag 12x1000 meter med en minuts ståvila i en fart kring 3.05 per kilometer på alla utom de två sista som gick på 2.58.
I mars satte Linus personligt rekord på halvmaraton då han i Haag förbättrade sig med en halvminut till 1.08.24 så visst finns det anledning till optimism.

Jobbar på kärlkirurgen

Han bor i Göteborg men jobbar som AT-läkare på kärlkirurgen i Borås vilket är krävande.
– Det är oregelbundna arbetstider, en del jour och så pendelavståndet på åtta mil från Göteborg. I onsdags avslutade jag en nattvecka och det är tufft men torsdag-fredag före loppet är jag helt ledig, säger Linus.
Han tränade hårt fram till en vecka före Stockholm Marathon och sprang i måndags Blodomloppet 5 km i Göteborg med målet att bara flyta runt.
– Det kändes jättebra och jag hade en go känsla och vann på 15.31. I onsdags sprang jag en mil lugn distans varav en kilometer i tävlingsfart, torsdag är det helvila och så 6 km jogg dagen före.

Adhanom och Uhrbom – två kapabla veteraner

Det finns en rad löpare med kapacitet att ta SM-medalj och bland dem finns Eskilstunas Abraham Adhanom, 39, som var SM-fyra i halvmaran GöteborgsVarvet på 1.05.41 för två veckor sedan. 2015 ledde han länge SM-klassen men bröt till slut.
En annan löpare som också fyller 40 i augusti är Spårvägens Fredrik Uhrbom som var bäste svensk i köldmaran 2012 då han tog sin hittills enda SM-titel.
Rånäs Anders Fransson, som tog brons i fjol, är en annan tänkbar medaljör liksom Hässelbys Marcus Åberg.

Kawauchi mot Afrika

När det gäller kampen om segern så är japanen Yuki Kawauchi det mest intressanta namnet. Han tävlar oerhört flitigt och har sprungit hela 56 maror på bara fem år varav 13 snabbare än svenska rekordet. I Stockholm siktar han på banrekordet 2.10.58 från i fjol.
Men han får tufft motstånd av en rad afrikaner och ex-afrikaner varav två gjort under 2.07. Bland dem finns Bahrains shumi Dechasa som var VM-femma i Peking 2015 och med 2.06.46 är den löpare som har bästa personliga rekordet i Stockholm Marathons historia.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017