Tjejerna som springer om SM-guld

Nya löpare får chansen att vinna SM-guldet för damer i ASICS Stockholm Marathon. Isabellah Andersson har vunnit alla gulden utom ett sedan 2008 men är nu mammaledig. 2012 valde Isabellah att satsa på OS och då tog Charlotte Karlsson chansen och tog sitt mästerskap. Kanske kan hon slå till igen på lördag eller vinner Lisa Ring sin första titel?

Vinner Lisa Ring sin första SM-titel på lördag?
Den kvinnliga SM-klassen i ASICS Stockholm Marathon är ovanligt svårtippad. Till guldfavoriterna hör hur som helst VM-klara Lisa Ring och 2012 års mästarinna Charlotte Karlsson medan åttafaldiga SM-vinnaren Isabellah Andersson inte kommer till start.

Isabellah blev i april mamma för andra gången då hon födde sonen Lennox. Sedan dess har hon kommit igång med löpträningen men någon start på lördag blir det inte. Hon är dock uttagen till VM i egenskap av sitt årsbästa i fjol, 2.30.02, och om hon satsar mot London bestämmer hon senare i juni.
Övriga VM-svenskor är Louis Wiker och Lisa Ring där sistnämnda tjej gör en intressant start nio veckor före VM-debuten.
– Jag har en väldigt bra känsla i både kroppen och huvudet och är där jag vill vara träningsmässigt inför VM. Den känslan hoppas jag ska stärkas i och med loppet på lördag, säger Lisa.
VM-kvalgränsen klarade hon i mars då hon slutade sexa i Barcelona Marathon på 2.37.27 som var personligt rekord med tre minuter. Sedan dess har hon hunnit med att sätta personbästa också på 10 000 meter vilket var i Nordic Challenge i Danmark för 1,5 vecka sedan då hon landslagsdebuterade med 34.07,49.

Bra stöd av familjen

Att springa två maror inom loppet av bara lite drygt två månader är kanske inte optimalt men Lisa kommer att gå på känsla.
– Jag vet att jag klarar mycket mängdträning och målet är att inte bli alltför sliten. Stockholm Marathon är också speciellt eftersom det är hemmaplan och jag kommer att ha familj och vänner som hejar, säger Lisa som gör sin tredje raka start i loppet efter att ha noterat 2.57.30 2015 och 2.52.04 i fjol.
Hon kommer från Linköping men studerar på GIH som ligger alldeles intill start- och målområdet och har vid det här laget bra koll på banan. Frågan är om hon kan hålla igen tillräckligt mycket för att inte bli för sliten inför VM?
– Jag känner mig lugn och harmonisk och känslan på lördag morgon avgör vilken fart jag väljer.

Charlotte Karlsson har en bra känsla

En rutinerad löpare med både VM- och EM-start på meritlistan är Hässelbys Charlotte Karlsson som definitivt har kapacitet att ta SM-medalj. Hon gör sitt åttonde Stockholm Marathon efter debuten 2007 och har vunnit SM-titeln en gång. Det var köldmaran 2012 då det bara var fyra grader.
– Jag hade knappt någon känsel i överkroppen då men förbättrade ändå mitt personliga rekord med nio minuter till 2.48. Det är så klart ett kul minne eftersom jag vann men min debut 2007 då jag gjorde 3.29 var också väldigt kul. Jag hade kört två 2-milspass som var hemska, ändå sprang jag loppet en halvtimme snabbare än vad jag hoppats på, säger Charlotte.
Hon har ett personligt rekord på 2.42.29 från EM i Zürich 2014 men har inte VM som mål i år.
– Det har varit saker i livet som gjort att jag inte haft samma fokus på löpningen som tidigare. Men de sista 1,5 månaderna har passen känts bra och jag har en fin känsla inför lördagen.

”Målet är en bra andra halva

Charlotte vill inte spekulera i några tider.
– Jag vill vara hyfsat pigg efter halva loppet för att förhoppningsvis kunna öka lite på slutet, eller i alla fall inte tappa så mycket. Men jag vet att jag har kapacitet att ta en SM-medalj så det handlar ju också om att springa taktiskt.
Hon sprang sista långpasset på tre mil två veckor före loppet och sista hårda passet 1,5 vecka före som innebar intervaller på totalt 9 km.
– De sista tre dagarna tar jag det väldigt lugnt och dagen före blir det bara 5-6 km jogg med en kilometer i tävlingsfart. Jag försöker sova åtta timmar per natt och undvika att träffa för mycket folk de sista dagarna för att inte bli sjuk.
Charlotte är egen företagare där hon coachar människor för att hjälpa dem till en aktiv fritid.
– Jag föreläser och jobbar en hel del med digitala kanaler men har dragit ner på det fysiska coachandet.

Första medaljen för Mikaela?

Bland övriga medaljkandidater i SM märks Huddinges Hanna Lindholm som sprang EM-maran 2014. Hon har ett personbästa på 2.44.05 och var i fjol SM-trea. Hon kan få bra konkurrens av bland annat Spårvägens Mikaela Larsson som i Berlin i höstas sänkte sitt personliga rekord med fem minuter till 2.44.31.  
En intressant start gör även Ida-Maria Nicklasson från Finspångs AIK som var SM-tvåa i halvmaraton på 1.18.06 för två veckor sedan. Det indikerar att en tid under 2.50 är möjlig även om hennes personbästa från fjolårets Stockholm Marathon inte är bättre än 3.00.
När det gäller kampen om segern så finns det fyra afrikanskor som gjort under 2.33. Bästa personliga rekordet har Etiopiens Konjit Tilahun med 2.28.11 från 2014 medan kenyanskan Alice Kibor är den mest meriterade med segrar i Dresden och Bratislava 2014 och Dresden 2016 samt en tredjeplats i årets Marrakech Marathon.


Jonas Hedman


Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017