Ritual och mantran tar Mikaela i mål

Mikaela Kamppi har 2.45.57 som personbästa på maraton (2014). Tidsmålet på lördagen är att förbättra 2.49.34 som hon gjort som bäst i Asics Stockholm Marathon. En SM-medalj är inte långt borta då...

Kolhydratladdningen är en viktig del och ritual i förberedelserna för elitlöparen Mikaela Kemppi. På lördag är hon fulltankad, beredd på de 42195 meterna i Asics Stockholm Marathon. Beredd också vad hon ska tänka på om det börjar gå tungt. Mikaela fortsätter vår serie med tio frågor till några av löparna i årets lopp.

Jag kan ’förhandla och prata tyst med mig själv’. Exempelvis kan jag tvinga mig själv att räkna till hundra innan jag får tänka nästa jobbiga tanke. Eller rabbla mantran som ”Upp och nicka sockerdricka” tills jag kommer på något annat att tänka på.
Mikaela Kemppi

Vilket är ditt sista tuffa pass?
– Jag har fått modifiera träningen april-maj pga sjukdom och seghet. Det har blivit jogg- och distanspass, men ytterst få kvalitetspass. Fram till och med mars har jag dock tränat väldigt bra. Har försökt ”tävla mig i form” och Göteborgsvarvet halvmara är mitt senaste kvalitetspass.

Vilar du eller tränar du sista två dagarna?
– Vila torsdag och lätt jogg 20-25 minuter fredag.

Vad äter du dagen innan och tävlingsdagen?
– Jag har kolhydratladdat (7 dagarsprogram) inför alla mina maror och så även denna gång. Det har blivit en ritual som jag inte vågar bryta, även om jag inte gillar att äta så här uppstyrt efter ett program. Det blir därför kolhydrat i alla former, t ex havregrynsgröt, bröd, pasta, potatis, ris och även lite snabba kolhydrater i form av fikabröd och lite godis. Ungefär i samma mängder som jag brukar äta. Eftersom jag älskar kolhydrater är detta inget problem, värre är det dagarna innan då jag endast ätit protein och fett. Då saknar jag kolhydraterna enormt!

Vad springer du loppet i för skor?
– Jag väljer mellan Adidas Adizero Adios alternativt den senaste versionen av Adidas Adizero Boston som jag tycker har blivit mycket bättre när de gjort om den!

Kanske blir det Adidas Adizero Boston 5 Boost som blir Mikaela Kemppis skoval.

Hur ser ditt ”maratongear” ut?
– Klubbdräkt Örebro AIK (blått linne och svarta korta tights), Garminklocka, kompressionsstöd för vaderna och Adidasskor. Tro det eller ej, men matchande hårband är viktigt! 

Värmer du upp innan loppet?
– Lätt, kort jogg och några enstaka stegringslopp/fartökningar.

Vad önskar du dig för väder?
– 12-14 plusgrader. Molnigt och vindstilla.

Har du något knep som du tar till när du blir trött?
– Förutom att fylla på med vätska och energi som vatten, sportdryck och energigel/liquid så brukar jag ”förhandla och prata tyst med mig själv”. Exempelvis kan jag tvinga mig själv att räkna till hundra innan jag får tänka nästa jobbiga tanke. Eller rabbla mantran som ”Upp och nicka sockerdricka” ett visst antal gånger tills jag kommer på något annat att tänka på. Det gäller att hålla igång hjärnan med annat än jobbiga tankar när det går trögt.

Hur mycket och vad dricker du under loppet?
– Vatten i början av loppet, efterhand varvar jag med sportdryck och andra halvan även ett par energigel/liquid.

Hur ser din kväll ut efter loppet?
– Eftersom jag bor i Örebro har jag ett par timmars restid hem ihop med mina klubbkompisar. Då är det mycket löparsnack och analyser och upplevelser av loppet som avhandlas. Förhoppningsvis njuter både jag och de av en bra prestation!
– När jag kommer hem är det fokus på familjen (sambo och tre barn i åldrarna 12, 10 och 4 år), äta gott (sushi och bubbel) och sen helst ligga i soffan och vila benen…

Vad ska publiken säga för att du ska känna dig peppad?
– Ibland står namnet på nummerlappen. Det är bra för det är alltid kul när publiken skriker och hejar med ens namn. Ibland ropar de ”heja tjejen vad snabb du är” och det är också skönt att höra! Det viktiga är att publiken hejar och är engagerad. Det ger energi!

Mer om Tio frågor inför maran 2016