Häng med i Europas tuffaste trailsko-test

Fjorton par trailskor gör slutprovet i alperna.

På lördagen startade slutprovet i Europas tuffaste trailsko-test. Marathon.se:s testteam ska under åtta dagar springa 293 kilometer över alperna, Från Ruhpolding i Tyskland till Sexten i Italien.
– Det här är utmaning både för oss och för utrustningen, det kommer att bli tuffa dagar med allt slags underlag, säger Jörgen Lindh som leder teamet och testen.
Allt för att få fram de bästa terrängskorna, oavsett om det är Lidingöloppet, TjurRuset eller om du bara vill springa rakt ut i naturen.

Intresset för traillöpning är stort. Med de många löparna sköljer nu också en våg av nya modeller av terrängskor, eller som branschen hellre vill kalla dem; trailskor.
En trailsko skiljer sig från vanliga träningsskor från löpning.
En bra sko ska:
• Ha en bra greppande sula.
• En tillräckligt hård sula så att inte stenar känns igenom.
• Ha en tålig ovandel.
• Inte bli för tunga när de blir blöta (låg våtvikt).
• Ha en låg profil för att undvika stukning.

Samtidigt bör man ställa de vanliga kraven som gäller för löparskor; att de ska vara sköna på foten, ha löpkänsla, ha funktion för att klara längre sträckor på asfalt,
– Vi har under sommaren testat alla de fjorton modellerna och vet ungefär vad de går för, berättar Jörgen Lindh som arbetar som utrustningsexpert på Löplabbet och som även är ansvarig för Sveriges största skotest. Slutprovet för varje modell blir att klara en etapp i Gore-Tex Transalpine Run.

Slutprovet i skotestet görs i Gore-Tex Transalpine Run. Ett lopp som gjort sig känt för att vara ett av de hårdaste proven för traillöpare. Under åtta dagar ska 293 kilometer avklaras. Banan går på små körvägar, branta alpstigar och stenskravel uppe på alpsidorna. Varje dag handlar det om branta partier både uppför och nedför. Sammanlagt under veckan ska löparna att klara av 13730 höjdmeter.
Testledare Lindh har fått en riktig bergslöpningsexpert med sig på äventyret. Max Själin, som skriver bloggen Trail till Max på Marathon.se, har tillbringat sommaren i Björkliden i Kirunafjällen.
Följ löparna dels på Max blogg men även i presentationerna och omdömena om skorna och hur de klarat slutprovet.


Följande skor finns med i skotestet:
Adidas Supernova Riot
Altra Lone Peak 2.0
Asics Gel-Fuji Senson 2
Haglöfs Gram Comp 1200
Hoka One One Stinsor Trail
Icebug Anima 2
Inov8 Roclite 295
Inov8 Trailroc 245
New Balance 1210 Leadville
Puma Faas 300 TR
Salomon S-Lab XT 6
Salomon S-LAB Fellcross 3
Saucony Peregrine 4
Saucony Peregrine 5

Max Själin och Jörgen Lindh på startlinjen i Ruhpolding.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test