Trailtestet: Adidas och Asics i ur och skur

Regn och rusk. September är höst även i alperna. Eller ska vi säga särskilt i alperna. Snö på de höga höjderna och ett ihållande regn i dalarna. Bättre förutsättningar för ett trailtest finns inte. Dag tre skickade vi ut testteamet med Adidas Supernova Riot och Asics Gel-Fuji Sensor 2. Rena rama rehab-skorna ...

Båda modellerna har bra dämpning för att vara trailskor, skor som passar för många.
– Adidas Supernova Riot är lite byggd som en konventionell asfaltsko men man har satt en grövre yttersula och förstärkt ovandelen så det är en traditionell sko som även passar bra för väg, säger Jörgen Lindh.

Med närmare 98 kilometer i benen efter de första två testdagarna som genomförs i samband med Gore-Tex Transalpine run blev det något av rehab dag för Jörgen Lindh och Max Själin i Marathon.se:s testteam.
Dels valet av trailmodeller som båda har bra dämpande material, dels blev måndagens etapp kortad av arrangörerna. Meningen var att etappen skulle ta löparna från Neukirchen i Österrike till Prettau i italienska Sydtyrolen, men en kylig sommar och en tidig höst innebär att alptopparna redan ligger vita av snö. Mer än 15 cemtimeter på passet över till Italien gjorde att arrangörna tvingades avblåsa den farliga passagen. Istället blev det en runda på 28 kilometer runt Neukirchen.
28 kilometer och 1400 höjdmeter är i det här sammanhanget om inte en vilodag men en mellandag.

– Jag tog ändå slut de sista tio kilometerna, säger Jörgen som fick en hjälpande hand av Max på de tuffaste partierna.
Max Själin fortsätter skutta runt till synes obehindrat. Njae... han var inte helt nöjd med Asics Gel-Fuji Sensor 2:
– Överlag har den fungerat bra, den har en ganska hård och tjock sula, men den är lite för hård uppför med ganska högt dropp. Det kändes som att jag inte fick jobba riktigt med fotleden, men överlag funkade den bra.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test