Trailtestet: Oväntat inhopp av Ås i bergen

Någonstans står det att sjunde dagen ska vara en vilodag. Men inte för trailskotestarna. Den sjunde etappen från St Vigil till Niederdorf i italienska Sydtyrolen bjöd på 42 kilometers löpning och två toppbestiogningar.

– Jag känner mig helt slut, säger Max Själin. Det var två berg som man skulle ta sig över. Det första tyckte jag kändes riktigt bra men på det andra var jag helt knäckt, jag trodde inte att jag skulle ta mig till toppen, men jag tog tydligen i mål.

Stigningen på totalt 1950 höjdmeter på förts Forcolia, 2383 meter över havet, och sedan Weißahnsattel, 2194 meter över havet tog hårt på alla löparna den här dagen. Den branta nedstigningen blev tuff men Max tycker att hans Salomon XT 6 S-Lab SG klarade dagen bra:
– Jag har haft bra grepp utför, de är väldigt sköna i passformen. Det lilla negativa var att det var väldigt grusigt utför och jag har fått in en hel del stenar i skorna.

Testledaren Jörgen Lindh har med halsont stått över de sista etapperna. I hans ställe hoppade Ted Ås in för att testa den på svenska markanden nya amerikanska skon Altra Lone Peak 2.0.
– En riktigt skön sko, säger Ted. De grejerna som sticker ut är komforten, som ger en skålformad känsla som foten sitter bra i.
– Sedan det här att den har noll-dropp gör att man får ett väldigt naturligt steg.
– Men den passar kanske bäst på typ Lidingöloppsterräng, är det lite för brant är ovandelen lite för mjuk och orkar inte hålla emot.

Höjdprofilen för den sjunde dagen av trailtestet i Gor-Tex Transalpine Run.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test