Trailtestet: Peregrine håller i längden

Saucony Peregrine 4 var testlöparnas val i den första tuffa etappen av Europas tuffaste trailskotest. 49 kilometer från Ruhpolding i Tyskland till St Johann i Österrike på slingriga stigar och hala grässlänter.
Med en dag i regn blev det extra tufft, men avslöjade också en brist hos den annars så populära skon.

Gore-Tex Transalpine Run har under tio år gjort sig känt som en utmaning för traillöpare. Ett kraftprov för utrustningen som ska klara partier av flacka grusstigar, tekniska branta stenpartier, skrålöping. i vacker väder såväl som i lördagens förutsättningar: Regn och rusk.
– Vi var eniga om att börja det här åtta dagars provet med en sko vi båda gillade efter sommarens förtester, berättar Jörgen Lindh. Valet föll på Saucony Peregrine som är en trailsko med mycket löpkänsla.

Baserad på lågdrops-succén Kinvara har terrängskon Peregrine liknande löpegenskaper, ett häl- till tådropp på 4 mm, men med bland annat en kraftigare slitsula och andra starka materialval i ovandelen.

– Jag var överraskad över att det var så mycket löpning på grusstig den här första dagen, säger Max Själin som är den andra lagdelen i Team Marathon.se.
– Den passade bra när det var stig och grusväg, men när vi kom utför och det var lerigt var inte greppet optimalt.
Översatt till vanliga svenska förhållanden:
– En sko som passar bra för Lidingöloppet men kanske inte för TjurRuset.

Den första etappen i GoreTex Transalpine run var 48,7 kilometer lång, Med 1539 meter så handlar det alltså om ett ultralopp med rejäl höjdskillnad.

Banprofilen för första etappen i 2014 års Gore-Tex Transalpine Run.

Mer om Europas tuffaste trailsko-test