Fungerande friskvård och folkhälsa

När Lidingöloppet skapades för 40 år sedan så var det för att öka intresset för långlöpning. Numera är främsta argumenten att verka för folkhälsa och friskvård. Dagens bästa nyhet från Grönsta gärde: Det fungerar!
- Ja, Lidingöloppet håller oss igång, säger familjen Karlsson från Norrtälje.

Med 15 grader och en fortfarande värmande sol var det många som gick och myste på målområdet vid Grönsta gärde. Under de 40 åren som loppet arrangerats har det inte många gånger varit bättre förutsättningar. Närmare 15000 löpare sprang 10, 15 eller 30 kilometer på lördagen i de 14 olika klasserna.
I familjen Karlsson testade man alla distanserna.
Mamma Monika Karlsson sprang 10 kilometer.
Dotter Cathrine Karlsson sprang 15 kilometer.
Och pappa Roland Karlsson sprang 30 kilometer.
- Men oj vad jobbigt och långt det var, utbrast Roland i målfällan. Nästa år tror jag kanske att jag springer 15 kilometer istället.
För några år sedan infördes infördes i Lidingöloppet 15 kilometer som en ren motionsklass för alla åldrar. Den tuffa banan rimmade dock kanske inte med ambitionen. Därför så gjorde arrangörerna radikala ändringar på 15 kilometers banan till årets lopp. Starten flyttades till Koltorps gärde tillsammans med stora loppet och sedan trollade banläggarna bort de värsta backarna.
- Vi springer inget annat lopp under året, utan Lidingöloppet har blivit en morot och någt att träna för, säger Roland Karlsson.
- Annars håller jag igång med badminton och gympa, berättar Monika Karlsson.
Numera springer familjen Karlsson olika distanser men Lidingöloppsäventyret började med Lidingöstafetten.
- Det var grannarna hemma som utmanade oss och så sprang vi familjevis, säger Monika Kalrsson. Det var egentligen väldigt roligt men när stafetten flyttades till fredagen fick vi svårt att hinna med, men vi kunde ju inte sluta springa. Det här är en så härlig folkfest.

På söndagen fortätter festen med drygt åtta tusen deltagare i Lilla Lidingöloppet och Lidingö Tjejlopp.

Mer om Lidingöloppet 2004