Malin Lundskog: sätt rimliga träningsmål

Varje dag ställer hon sig frågor som: Hur möter jag dagen på bästa sätt och hur kan jag vara den bästa jag kan vara idag utifrån min startposition?
Malin Lundskog lever som hon lär, men är som hälsocoach också noggrann med att påpeka att inte sätta för höga mål för sin träning.
– Jag tror på det lilla stegets kraft. Att inte alltid gå all in, för då tröttnar man lätt. Steget och intentionen med dagen skall vara på en rimlig nivå.

Det är en varm sommarmorgon i juli. Daily Dose Coffee and Juice Bar på Nordenskiöldsgatan i Göteborg förbereder dagens frukost när Malin Lundskog kommer in. Svetten pärlas efter 8 km löpning längs med havet - från Askim in till Linné där vi har bestämt träff. Hon tar en snabb raggardusch på fikets toalett och beställer sedan något att äta. Den ekologiska frukosten bjuder på en macka, juice, kaffe och yoghurt med müsli på toppen.
– Fantastiskt gott, utbrister Malin. Vilken underbar frukost!

Hon sitter i svarta löparshorts och ett gult tunt linne. Solglasögonen är på för att inte bländas när solen lyser genom Linnéstadens täta gator. I välmening säger hon att hon snart skall ta av sig dem. Som kommunikatör i grunden vet hon hur man skapar en genuin kontakt. 
Jag möter Malin Lundskog. Hon kallar sig för hälsokreatör och vårt möte kommer att handla om dagens intention och att få till de där efterlängtade vanorna. Hur känner vi oss motiverade för dagen? Hur når vi våra mål?

En dag för länge sedan åkte Malin till sitt arbete som kommunikatör på ett bolag med största delen män. Dagens prestation blev ett produktivt stirrande in i väggen. Hon insåg att den plats hon befann sig på inte alls var den plats hon ville vara på. Kraften och passionen var som bortblåst. Med ångestfyllda tårar åkte hon raka vägen hem igen och kom aldrig tillbaka.
Efter en lång tids sjukskrivning på 1,5 år kom en vän kom fram till Malin och sa: ”Du som älskar hälsa och träning, skall du inte börja jobba med det?
– Med en vision om att vara en karriärkvinna i kostym, var den frågan skitkonstig för mig. Men frågan lättade hjärtat.

Hela Malins liv har varit fyllt av rörelse och glädje. Egentligen hatade hon löpning om det inte fanns en boll att jaga. När hon gick in i väggen var det mycket på grund av för stor press på sig själv och en strävan av perfektion på alla plan.
– Allt skulle vara perfekt. Jag var ingen karriärskvinna egentligen. Ändå strävade jag efter att göra en så kallad karriär och få större ansvar. Det var ju det man skulle göra efter att ha avslutat en master. På vilket annat sätt hade man lyckats? Mina barn, ja - de skulle vara de mest fantastiska barnen. Fanns det något annat sätt att få bekräftelse att man var en duglig människa och mamma?
– Jag insåg långt senare att jag blev mobbad på det stället. Det var mestadels män. Respektlösa män. Jag var runt 30 år. Mitt jobb var att kommunicera. Det fanns tillfällen då bolagets ledare inte följde de värderingar vi hade, och då sa jag ifrån. Det fick räcka. Vi var ett ärligt och seriöst bolag. De ville dock gå sin egen väg och tillät sig själva att leka herren på täppan. Som kvinna fanns det inget att tycka till om.
– Och jag? Jag trodde den olust och oroliga känsla jag upplevde låg hos mig.

Malin följde tillslut sin väns rekommendation och berättar om när hon med stapplande steg gick in på Gymnasium, det gym som numera heter SATS Askim, Göteborg. Platsen där hon skulle börja arbeta med det hon var passionerad för. Träning.
Hon hade personliga träningstillfällen med olika klienter. Många timmar på golvet gav henne ett nytt perspektiv på träning. Hon kom till insikt vad träning egentligen innebar för henne och på vilket sätt hon ville hjälpa andra i sin utveckling.
– Du behöver mer för att nå ditt mål. Du behöver veta varför du gör det, och vad det är som faktiskt får dig tillfreds, säger Malin.

Malin tar en sipp på sin juice och en tugga på brödet. Hon kommenterar igen, hur gott det är. Malin fortsätter med att berätta att hon trodde att den fysiska träningen var svaret på livets lösningar. Hon rynkar på pannan, funderar en stund och låter snart armarna röra sig energiskt i stora rörelser och säger:
– Det händer ju bra grejer i kroppen när vi rör oss. Det är klart att rörelse gör att vi blir tillfreds, eftersom vi då låter sköna hormoner ta plats som gör att vi mår bra. Hälsa är dock så mycket mer än bara träning. Hälsa för mig är att vara tillfreds med sig själv. Att lyfta blicken när man ser sig själv i spegeln och se vad som finns där. Är du tillfreds med insidan så blir du tillfreds med utsidan.
– Ytliga mål har inte gett mig ett bättre liv. Man sliter dit. Det är ett jädra måste och man lägger stor press fysiskt och mentalt. De hälsosamma valen ska komma som att borsta tänderna. Det hälsosamma livet skall vara en vana. Då kommer det också naturligt och det finns inga måsten. Man är nöjd hela dagen, och inte bara missnöjd när man inte följer något strikt. När ens vardag är goda vanor så släpper mycket av pressen på perfektion och man vågar också göra fel. Jag tror inte att det går att leva ett liv utan käftsmällar eller uppvaknanden. Många tror till exempel att lönen är en drivkraft. All statistik visar på att det betyder väldigt lite egentligen.

Ens eget varför menar Malin, är det viktigaste av allt. Varför ska just jag skapa goda vanor? Livet är inte ett projekt. Livet är föränderligt. Malin förmedlar också det faktum att livet är en process. Att det skall kännas gott i magen inför de saker man tar sig an.
Varje dag ställer hon sig frågor som: Hur möter jag dagen på bästa sätt och hur kan jag vara den bästa jag kan vara idag utifrån min startposition?
– Jag vaknar varje morgon med en känsla. Jag vill göra saker, men jag vill också vara ledig. När jag ligger i sängen och sträcker på mig, sätter jag en intention för dagen. Det handlar om på vilket sätt jag skall ta mig an det jag har framför mig. Om något är jobbigt, kan jag välja att ta mig an det med lätthet. När jag mår bäst och är i mitt bästa jag är jag också extremt generös mot alla andra.

Hon menar att det handlar om att lära känna sig själv och vad man behöver.
Att reflektera och analysera och - inte alltid - köra.
Idag driver Malin halsamera.se för att inspirera till rörelse och goda vanor. Malin rätar på sig på den färgglada caféstolen hon sitter på.
– Jag tror att vi behöver komma tillbaka till en basic värld där vi har tid att reflektera, må bra och vara snälla mot oss själva. Det är inte alltid roligt att nå sina mål varje dag, men jag gör det ändå. Innan det blir en god vana så är det självklart inte helt lätt. Målet är en sak men visionen är en annan. Därför skapar jag även kortsiktiga mål så att jag vet att jag är på rätt väg. Varje steg är ett steg åt rätt håll.

Malin drar en lättnadens andetag och säger:
-Jag är inte anställningsbar. Jag tror jag skulle vara jättejobbig.

Hon skrattar samtidigt och fortsätter:
– Jag älskar friheten som ges av att vara egen. Ibland kan jag längta efter att gå hem klockan 17 och så är jobbet klart för dagen. Men de flesta jobb är ju ändå inte så idag. Jag jobbar ensam. Men. Jag har ett väldigt skönt nätverk runt omkring mig. De kan jag bolla mycket med, och också känna att fy fan vad bra jag är. Ge varandra en high five liksom. Det är såklart okej att livet och lusten svänger lite ibland.

Malin jobbar varje dag med att skapa hälsa. Hos företag och online. Hon vill vara med och förändra samhället. Se fler som snackar snällt med sig själva.
– Ute hos företag börjar nästan alltid behoven med att de vill ha träning. När man fortsätter samarbeta så kommer de på att alla faktiskt inte vill springa. Saken är den att man skall göra det man själv mår bra av. Skall man arbeta mot samma mål är de viktigt att man blir ett lag, att man tillåts se sin vikt och värde. Att leda handlar om att inspirera.

Kika inte på grannen som gör saker som du inte gör, hitta din egen väg till att må bra och ditt eget varför.

Solen fortsätter att skina över oss och vi börjar dra oss från fiket. För Malin är det dags att åka hem till “Brorsan” - familjens nya hund och en ny anledning till att skapa ytterligare en god vana. Malin tror på att skapa en skön balans i sin vardag. För att hon vill må bra och för att hon vill uppnå sina mål. Innan vi vinkar “Hejdå” avslutar Malin: 
– Jag tror på det lilla stegets kraft. Att inte alltid gå all in, för då tröttnar man lätt. Steget och intentionen med dagen skall vara på en rimlig nivå så att man orkar genomföra dem varje dag. För att skapa goda vanor, är det också bra att fira varje framgång. Kika inte på grannen som gör saker som du inte gör, hitta din egen väg till att må bra och ditt eget varför. Är det motigt? Genomför. Skaffa dig stöttning på det sätt du behöver. Det kan vara genom en kompis, mentor eller en coach. Du är aldrig ensam om att känna att saker är jobbiga. Var snäll mot dig själv!

Mer om Sara Holmgren möter