5400 njöt av spaghetti och sol

Fotbollsfeber I Sverige. Till och med på Barillas pastaparty. Men den fotbollstokige killen I Fredrik Ljungbergs landslagströja är inte som ni tror en speciellt fan av svensk fotboll. Det handlar om ett knep.

- Med den här tröjan kommer jag att få ett enormt stöd av den svenska publiken, säger greken Jotti Koukoudis som efter två maratonlopp nu har lärt sig hur man får stöd av publiken.
Jotti är mycket väl medveten om att Sverige spelar landskamp mot Polen på lördagskvällen och att EM-febern stiger I Sverige. Den riktige Fredrik Ljungberg tränade förresten på Stadion på fredagsförmiddagen.
- Jasså, men tyvärr jag är inget stort fan av Sverige, erkänner Jotti Koukadis. Italien eller Portugal är mina favoriter I EM.
- Anledningen till att jag springer här I Stockholm är att jag har hört att loppet ska det bäst arrangerade, säger Jotti Koukadis.
Och förväntningarna börjar uppfyllas redan på fredagen. Nummerlappsutdelning och pastaparty får högsta betyg. Inte konstigt heller när Stockholm ler med sin soliga sida och bjuder på härligt försommarväder.
På Östermalms IP som ju egentligen är en dammig grusplan var det fest och folk verkade aldrig vilja gå hem. Man lassade in porrtion efter portion spaghetti från Barilla. Totalt gick det åt 6000 portioner åt de 5400 matgästerna.
Från scenen underhöll Lasse Kinch som konferencier och austrailensaren Carus Thompson spelade mellan intervjuerna med bland andra Kent Claesson, Anders Szalkai.
Litet av kvällens höjdpunkt var utdelningen av 25-årsmedaljen som instiftades förra året. Här är alla löparna som springer sitt 25:e lopp på lördagen, men som fick medalj redan innan:
Hans Adamsson, Skansens IF Skogås
Bo-Göran Andersson Kumla SF
Alf Axlid, Tumba
Lennart Carlander, SPIK, Sollentuna
Stig Ceder, Uppsala LK
Stig Hellström, Fredrikshofs FIF, Sollentuna
Lars-Olof Israelsson, IFK Strängnäs
Gösta Johansson, Fredrikshofs FIF, Hyltebruk
Wilhelm Juhl, Lidingö
Seppo Lyytinen, Finland
Ulf Malmborg, Skogsluffarna, Älta
Sten Odenblad, Fredrikshofs FIF, Hägersten
Pelle Olsson, Fredrikshofs IF, Älvsjö
Kenneth Pihl, IFK Nyland, Sollefteå
Ingvar Törnqvist, Ölmstads IF, Gränna

Mer om Stockholm Marathon 2004