Medalj – målet för Shemweta

Efter två plågsamma år är Alfred Shemweta tillbaka på Stockholm Marathons startlinje. 1999 och 2000 års vinnare har haft återkommande skadeproblem i vaden och det är först under våren som han har kunnat träna utan störra skvanker igen.

– Det var jobbigt att stå och se på Stockholm Marathon ifjol. Men jag funderade aldrig på att lägga av. OS är fortfarande det stora målet, berättar Alfred.
Då menar Hässelbylöparen OS 2008, då han kommer att vara 38 år gammal, men så började han också sen t med löpningen.

Alfred har, sin vana trogen, tillbringat vintern i Tanzania, där han är född. Där är han inte så känd som den som bor i kalla Norden, som den som aldrig slutar.
– Varje år är det några nya grabbar som är med och tränar. De frågar ofta hur jag gör för att hålla på så länge. Jag har sett många som har gått direkt från 5 000 meter till marathon och sen lägger de av ett och ett halvt år senare.

Alfred lyckades inte i sitt första comeback-försök, på Paris Marathon, i våras, där han bröt. Men Göteborgsvarvet blev ett fall framåt, med en tolfte plats på 1.07.08. Så nu tror han på chansen att vinna en SM-medalj. Tipsen blir desamma som Kent Claeassons:
– Koskenkorva, Regragui, Kent och jag, men se även upp för Jonas Larm, som jag tränar med. Och Runar Höiom också.

Mer om Stockholm Marathon 2004