Rita sprang som en klocka

Maratondebutanten Rita Jeptoo Sitienei från Kenya var glad men ordentligt trött efter att i överlägsen stil tagit hem segern i damklassen på imponerande 2.35.14. En segermarginal med nära sju minuter till ryskan Svetlana Ponomarenko.

- En tuff bana, men en fantastisk publik, tyckte Rita Jeptoo Sitienei direkt efter loppet och sedan började hon leta efter någonting att äta.
Det första maratonloppet sög helt enkelt musten ur den den 23-åriga kenyanskan. Men hon disponerade loppet perfekt och sprang jämnt som en klocka och det är inte ofta som löpare i Stockholm Marathon förmår att springa den andra halvan snabbare än den första.
Rita Jeptoo Sitienei 1.17.53 på första halvan och 1.17.21 på den andra.
Kenyanskan hade sällskap i damtäten den första milen av landsmaninnan Angelinah Sephooa och svenskorna Marie Söderström Lundberg och Susanne Johansson samt ryskan Svetlana Ponomarenko.
Men en efter droppade de av under den andra milen och efter första varvet var loppet redan avgjort.
Maratonloppet i Stockholm var debut på distansen för Rita Jeptoo Sitienei. Under våren har hon även imponerat med segrar i olika halvmaratonlopp och personbästa på halva distansen med 1.11.30.

Mer om Stockholm Marathon 2004