Grattis, ni 12706 som satte rekord!

26:e Stockholm marathon slog dubbla rekord. Aldrig har så många startat och fullföljt. 13 667 löpare startade och 12 706 fullföljde de 42 195 meterna.

Det stora intresset för Stockholm Marathon innebär angenäma problem för arrangörsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK och efter rekordloppet kommer man nu att titta på om det finns några möjligheter och utöka antalet deltagare till 2005 års lopp lördagen 4 juni.
- För oss har det alltid varit vikigt att ge perfekt service till alla löpare och ju fler det är desto svårare blir det naturligtvis, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.
En utvärdering om årets lopp kommer nu att göras. Helt klart är att de nya rutinerna vid starten fungerade bra. Tidigare har startgrupperna samlats nere på Östermalms IP för att gemensamt strax före start gå upp på Lidingövägen. Nu gjordes uppdelningen i grupperna först på Lidingövägen som var fållad och öppen redan 45 minuter innan start.
- Men det finns andra flaskhalsar på banan, och som sagt, det är viktigt att vi kan hålla kvaliteten, säger Ulf Saletti.
Årets lopp blev fullt redan anmälningstiden innan tiden gick ut. Anmälan till 2005 års lopp har redan öppnat och första dagen togs det emot 300 anmälningar bara på Internet.

Till 2004 års lopp togs det till slut emot 16 221 anmälningar. Rekordet är från 1985 då 16 667 anmälda registrerades.
- Vi har sett trenden de senaste åren att fler av de som anmäler sig också verkligen kommer till start, säger Ulf Saletti.

13667 kom till start, 12 706 i mål. Sex procent av löparna tog sig inte i mål. Några klarade inte maxgränsten 6 timmar, andra blev helt enkelt trötta, men några värre incidenter inträffade inte.
- Sjukvården hade ganska många fall av uttorkning och några ambulanstransporter, men ingen som har behövt stanna kvar på sjukhus, säger Ulf Saletti.

Mer om Stockholm Marathon 2004