Klassisk uppladdning inför maran

En lagom stor kolhydratuppladdning är bra för att fylla på depåerna inför ett maratonlopp. På fredagskvällen samlades tusentals blivande maratonlöpare för ett ordentligt pastaparty på soliga Östermalms IP.

– Det känns lite som sista måltiden. Det gäller att njuta av den, säger Mattias Gärdsback och Pauline Levinson sista kvällen innan Stockholm Marathon.
31-årige Mattias springer för FK Studenterna och har ett så pass bra personligt rekord som 2.40.00 från Treviso Marathon i Italien.
– I Stockholm Marathon har jag gjort 2.49 som bäst förra året. Nu siktar jag på att förbättra det, berättar Mattias och lassar in av spagettin och köttfärssåsen.

För Pauline Levinson är maratondistansen fortfarande ett oskrivet blad.
– Mitt mål är att komma före Niklas Jihde (innebandyprofilen Marathon.se nyligen gjorde en intervju med inför Stockholm Marathon) och göra en tid ned mot 3.45, berättar Pauline som tränade sprint som ungdom, men nu som 32-åring har lärt sig uppskatta de längre distanserna.
– När jag började träna med Studenterna så har jag verkligen lärt mig uppskatta långlöpning. Det är inte så himla många långpass, intervallpassen i grupp är riktigt roliga, säger Pauline som ändå varit uppe på duktiga 34 kilometer under sitt längsta långpass inför maratondebuten.
Hon har också hunnit med ett träningsläger i Kenya.
– Ha, ha. Det var en jobbresa. Men visst hann jag med några pass på hög höjd, berättar Pauline.

Jonas och Patricia Dinecker från Münster i Tyskland laddade upp med pasta i solskenet.
– Perfekt. Det är en spännande kväll. Vi gör båda våra första maratonlopp imorgon, berättar det äkta paret.

Varför just i Stockholm Marathon?
– Det är ett så välkänt och omtyckt lopp att vi kände att vi ville göra debut här. Alla vi har pratat med som har sprungit här rekommenderar loppet.

Kommer ni att springa tillsammans?
– Ja, det siktar vi på.

Pastafesten fortsatte hela kvällen, även livemusiken från scenen uppskattades av alla löpsugna som nu bara har en natts sömn kvar till startskottet klockan 14.00.

Mer om Stockholm Marathon 2009