Szalkai: Så laddar du sista dagarna

Maten och uppladdningen inför ett maratonlopp är en egen vetenskap.
Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai har koll på vad du ska stoppa i dig för att få ut din fulla kapacitet på lördag när starten för Stockholm Marathon går.

Måndag (25 maj) ska enligt Anders vara en helt vanlig träningsdag med lite lagom fart i benen.
– Det är lite tidigt att börja kostuppladdningen redan på måndagen. Däremot på tisdagen (26 maj) är det lämpligt att sätta ett tydligt startskott för att Stockholm Marathon närmar sig, berättar Anders Szalkai.

Här finns det lite olika skolor för hur du kan gå till väga. En del kör på som vanligt och struntar i allt vad kostuppladdning heter, en del tömmer sig helt på kolhydrater och en del tömmer sig sådär lite lagom.
– I början av min elitkarriär tömde jag mig helt. Det är extremt och du har lättare för att bli sjuk. Du blir mer mottaglig för sjukdomar om du tömmer dig helt. Jag förespråkar att det är bättre att minska kolhydratintaget och ersätta ett mål mat med en omelett och en sallad istället för ris, pasta eller potatis.

En viktig del har inte så mycket med vad du äter att göra.
– Att sätta ett startskott att nu börjar uppladdningen gör att du triggar igång kroppen och ställer in dig mentalt på att det är allvar. Att nu är det snart dags för tävling och Stockholm Marathon. Jag tycker tisdagen (26 maj) är ett bra startdatum, förklarar Anders Szalkai.
Varför ska du då tömma dig helt eller delvis på kolhydrater?
– Det finns undersökningar som visar att du efter en tömning kan tillgodogöra dig upp till 150 gram mer kolhydrater än om du inte gör det.

Under tisdagsnatten äter du ingenting och kommer hungrig till frukostbordet onsdagen (27 maj). Då äter du lite större frukost än normalt och kör ett lugnt morgonpass.
– Nu gäller det att få i sig kolhydrater oavsett hur mycket du har tömt dig. Ät normalt, men ät lite mer. Försök stoppa in något extra mellanmål med kolhydrater, tänk på att dricka mer vatten än normalt eftersom kolhydrater binder vatten.

Fortsätt med det lite extra kolhydratintaget under torsdagen (28 maj) och fredagen (29 maj).
– Det finns en risk att du känner dig tung när du släpper på träningen i kombination med att du äter mer. Men får du bara värma upp på tävlingsdagen så brukar det där släppa, förklarar Szalkai.

En del menar att den traditionella kolhydratuppladdningen är onödig?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har provat att köra några gånger utan kolhydratuppladdning och jag har tagit slut snabbare. Men mycket hänger på det psykologiska, att du talar om för kroppen att nu är det snart dags.
Ett gott råd är att inte testa massa olika maträtter och preparat de sista dagarna innan maran.
– Det mesta ska vara provat så att magen klarar sig. På tävlingsdagen är det bättre att dricka vatten än sportdryck innan loppet. Under loppet kan däremot sportdrycken ge ett extra energitillskott.

Hur nära inpå startskottet ska du då äta den sista måltiden?

– Det är lite olika. Själv måste jag äta tre timmar innan för att inte få håll. En del måste äta två timmar innan för att inte få problem. Det är individuellt, men det är viktigt att hitta rätt tidpunkt så att inte den energin du skulle haft till dina arbetande muskler istället tas upp av blodet i allt för hög grad, säger Anders Szalkai.

Mer om Stockholm Marathon 2009