Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Följ löparna på nätet eller via SMS

Följ löparna i Stockholm Marathon live på internet eller via SMS.
Under loppet kommer resultaten kontinuerligt att uppdateras på Stockholm Marathons resutlattjänst.
Det är också snabbt och enkelt att bevaka en löpare med SMS.

Vi börjar med att repetera hur det går till att bevaka en löpare med SMS:
Skicka SMS till 72700: SM mellanslag startnummer.
Exempel 1: Du vet att Anders Andersson har startnummer 5678 i herrklassen. Skriv in SM 5678 och skicka till 72700.
Exempel 2: Du vet att Annika Andersson har startnummer K1234 i damklassen. Skriv in SM K1234 och skicka till 72700.
Under loppet skickas passertider vid 10 km, 21,1 km och 30 km samt naturligtvis även tiden i mål. Dessa tiden skickas direkt efter det att löparen passerat en av tidskontrollerna/mål.
SMS-tjänsten kostar 35 kronor.

Avancerat system
Under maratondagen kommer Telenor att skicka ut mer än 50000 SMS till alla som prenumererar på Stockholm Marathons resultat-tjänst. En tuff utmaning för serversystem och mobilnät.
- Resultat via SMS har blivit populärt och Telenor sköter också bland annat Vasaloppets SMS-tjänst, berättar Telenors Ove Beijer.
Tiderna till SMS-systemet skickas i realtid från den officiella resultatdatabasen. Samma databas som försörjer både TV och internet med live-tider.
- Vår datacentral finns hos Internetleverantören Interoute, berättar Staffan Cederborg som tilsammans med Cédric Schwartzler har utvecklat resulatsystemen för Stockholm Marathon.

Flera hundra löpare i minuten
Kraven och förutsättningarna för Stockholm Marathons resultatservice är tuffa.
Dels är maratondistansen en officell tävlingsdistans där reglerna för hur tidtagningen sköts är utformade av Internationella friidrottsförbundet.
Dels är startfältet så komprimerat i jämförelse med GöteborgsVarvet som har gruppstarter och Vasaloppet där åktiderna sprider fältet.

Den första mellantiden som skickas ut på SMS är passeringen vid 10 kilometer. Det kan handla om flera hundra löpare i minuten som passerar tidtagningsmattorna.
Det chip som varje löpare har fastsatt i skon läses av en avläsare och tiden skickas sedan in til datacentralen där den slussas vidare till resultattjänsten på webben och till Telenors Gateway för SMS-utskick.

Mer om Stockholm Marathon 2009