Isabellah - Svensk medborgare som siktar på ny maraseger

Sverige har fått en ny landslagslöpare av högsta rang. Det är Hässelby SK:s Isabellah Andersson som nyligen blivit svensk medborgare och långsiktigt vill nå en topplacering vid OS i London 2012 på maratonsträckan. Till att börja med är hon favorit att försvara sin seger från Stockholm Marathon förra året.

Isabellah Andersson ler med hela ansiktet när hon berättar:
– Jag blev svensk medborgare förra veckan, det gick mycket snabbare än vad jag trodde. Jag är jätteglad för det, säger den 29-åriga Hässelbylöparen som ser fram mot att ta på sig den svenska landslagsdräkten.
– Förhoppningen är att det kan ske i Finnkampen. Det skulle verkligen vara roligt.

Isabellah, som är född i Kenya, vann Stockholm Marathon förra året efter ett oerhört väldisponerat lopp där hon noterades för 2.34.14 efter en inledning på 1.18.19 fram till halvmarapasseringen. Den andra halvan sprang hon snabbare med 1.15.55.
– Det kändes som mitt första riktiga maratonlopp, trots att jag även sprungit Växjö Marathon, berättar Isabellah med ett skratt.

Efter vinsten i Stockholm Marathon 2008 har Isabellah tillsammans med maken och tränaren Lars Andersson fått en dotter, Beyoncé, den 25 januari.
– Jag tog mitt första löpsteg den 11 mars efter förlossningen. Det har känts bra, även om det blir lite rörigare nu med den lilla guldklimpen. Självklart tänker jag mycket på henne, men det kan vara en styrka under långpassen.
Familjen Andersson har tillbringat sex veckor i Kenya som uppladdning inför GöteborgsVarvet och huvudmålet Stockholm Marathon.
– Som mest har jag kört 20 mil i veckan, ibland 15 mil. Det har berott lite på hur kroppen har svarat på träningen.

I GöteborgsVarvet för två veckor sedan slutade hon på andraplats. På presskonferensen inför Stockholm Marathon på Sergel Plaza vid Brunkebergs torg är Isabellah sådär lagom hemlighetsfull.
– Jag hoppas på att komma i mål, säger hon först och fortsätter sedan:
– Jag har en hemlig plan som jag inte vill avslöja.
I den hemliga planen ingår inte friidrotts-VM i Berlin i augusti dit kvalgränsen är 2.34.00
– Nej, det är inget jag tänker på imorgon. Det enda jag tänker på är att vinna loppet, förklarar Isabellah.

Den manliga kvalgränsen till VM är satt till tuffa 2.14.00. Förbundskapten Stefan Olsson har tidigare sagt att en tid runt 2.16-2.17 skulle räcka för en VM-start eftersom Stockholm Marathon är en så pass hård utmaning. Logiskt sett borde då 2.36-2.37 på damsidan räcka för en plats till VM.
– Jag känner ingen stress. Jag har tid på mig. Mitt stora mål blir OS i London 2012, säger Isabellah och ler avväpnande.
Den hemliga planen behåller hon för sig själv.

Mer om Stockholm Marathon 2009