Världens bästa till Stockholm

Under lördagens Stockholm Marathon begår olympiska mästarinnan Meseret Defar debut. Men det blir inte på maratondistansen, utan på 10 000 meter. Etiopiskan som har OS- och VM-guld på 5000 meter gör sitt första lopp på den dubbla distansen på Stadion, mitt under Stockholm Marathon.

Kvart över tre på lördag är Stockholm fylld av maratonlöpare. De är en timme och en kvart in på sitt lopp och täten har passerat utanför Stadion på väg ut på sitt andra varv genom huvudstaden.
Då står regerande världsmästarinnan på 5000 meter Meseret Defar på startlinjen inne i Stadion. Till skillnad från maratonlöparna ska hon springa hela 25 varv, om än bara 400 meter långa. Det är första gången som etiopiskan springer distansen och målet är att göra en så slagkraftig tid att hon blir uttagen till VM i Berlin, som avgörs i augusti.

Defar sprang faktiskt 25 varv i Stockholm så sent som i februari. Det var under GE Galan i Globen och då satte hon världsrekord på 5000 meter. Inomhusbanan är nämligen 200 meter.
Defar har satt en rad världsrekord på distanser mellan 3000 och 5000 meter. Hon har vunnit fem stora mästerskap med guldet på 5000 meter på OS i Aten som allra främsta merit. Defar blir inte ensam.
Med henne till Stockholm kommer landsmanninan Worknesh Kidane, som har ett VM-silver och är den sjätte snabbaste genom tiderna på 10 000 meter. Dessutom Azeha Kiros, som var en av Etiopiens tre VM-löpare senast i Osaka 2007, och Sentayehu Ejigu, OS-löpare i Aten.

Mer om Stockholm Marathon 2009